Nabídka obchodů s nábytkem je široká, dokonce lze tyto obchody rozlišovat podle typu nabízeného sortimentu, způsobu prodeje, přístupu k zákazníkovi… Výběr tedy zdaleka není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Hned zpočátku bychom tedy měli mít jasno, jaký nábytek si představujeme co do vzhledu, funkce, ale samozřejmě i kvality. Velký rozdíl je samozřejmě v tom, zda vybíráme nábytek pro první společný byt, nebo zařizujeme byt či dům pro stálé bydlení. A měli bychom mít také alespoň obecnou představu, v jakém stylu by měl být náš byt zařízen. Od těchto všech aspektů se pak odvíjí cena, kterou chceme do nábytku investovat.

Obchodní domy – vše na jednom místě

V oblasti prodeje nábytku existuje na trhu široké spektrum subjektů s velmi rozmanitou nabídkou zboží v různých stylech, provedeních, materiálech i cenových relacích. V zásadě je lze rozdělit na velké specializované obchodní domy pro širokou veřejnost, a ateliéry či nábytková a kuchyňská studia, která se orientují na konkrétního zákazníka. Sem lze zařadit i zakázkové výrobce - truhláře, stolaře a podobně, zde je každý vyrobený kus originálem, zákazník má navíc velkou možnost nechat si vyrobit jednotlivé kusy přesně podle svých představ a optimálně vzhledem k dispozicím bytu.

Dnes se budeme věnovat velkým obchodním domům, které se specializují na prodej nábytku, jejich sortiment bývá pestřejší, neboť mají v nabídce nábytek od různých výrobců. Jde sice o produkci sériovou, nicméně výběr prvků je velmi variabilní a lze z nich obvykle bez větších problémů sestavit základ zařízení jakéhokoli interiéru. Většina těchto obchodních domů pracuje na stejném principu - nabízejí kompletní výčet bytového nábytku, takže je možné pořídit na jednom místě zařízení celého bytu od kuchyně až po dětský pokoj. Běžnou součástí nabídky bývá obvykle i zahradní nábytek, nechybí ani osvětlení, všechny typy textilií a dekorační předměty. Nákup je pohodlný, protože je vše na jedné ploše, můžeme v klidu vybírat, prohlédnout, vyzkoušet a osahat, navíc mají obchody většinu sortimentu na skladě, stačí pouze zaplatit a nábytek si odvézt. Nabídka jednotlivých obchodních center se proto liší pouze kvalitou či stylem nabízeného zboží.

Mezi nejlevnější patří takzvané diskonty, které nabízí velmi levné zboží, které může být účelově vyrobené jako určitý segment trhu, případně může jít o zboží z minulých sezon, přebytky ve skladech, prodávané za velmi nízké ceny, a podobně. Lze zde tedy zakoupit i kvalitní a vzhledově zajímavé zboží, případně pořídit nábytek do zahradního domku, víkendového bydlení a podobně. To vše za přijatelné ceny.

Jiné obchodní domy se specializují na výrobce, případně styl nabízeného zboží. Personál bývá většinou kvalifikovaně vyškolený a při nákupu zboží může odborně poradit. Ke standardním službám zde patří dovoz nábytku až domů, služby šicího centra, které mohou být zcela zdarma, dále například takzvané novomanželské listy - tedy seznamy zboží, vystavené budoucími manželskými páry pro příbuzné, aby jim usnadnili výběr svatebních darů, případně novomanželské slevy. Určitou nevýhodou tohoto typu prodeje nábytku je skutečnost, že pokud zboží není vůbec k dispozici, případně obchod nemá požadovanou nabízenou barvu potahu, případně není na skladě potřebný počet kusů, lze sice většinou výrobek doobjednat, čekací lhůty však bývají velmi dlouhé, i šest až deset týdnů.

Foto: www.thinkstock.cz Příště: Jak a kde kupovat nábytek II. - Specialisté