1) Individuální rozměr

Nejprve se blíže zaměřte na svůj dům, byt, místnost a pokuste se vnímat, které polarity převažují: jaké jsou tu barvy? Spíše tmavší a pastelovější, pak jsou spíše Yin. Pokud jsou barvy světlejší a zářivější, hodnotíme je jako Yang. Převládá spíše světlý, lehký, moderní nábytek? Je tedy spíše Yang.

Nebo naopak dominuje místnosti a domu těžší, tmavší, starší nábytek? Pak převažuje jeho Yin polarita. Jsou v prostoru textilie (koberce, závěsy, polštářky, přehozy, ubrusy…), které změkčují prostor? Jde o Yin kvalitu. Nebo naopak převažují hladké plochy, chladnější, modernější styl zařízení, jednoduchý, funkcionalistický? Je to Yang zařízení prostoru.

YIN V NAŠEM PROŽÍVÁNÍ: Pomalost Klid Stabilita až rigidita Koncentrace, soustředěnost Budování a propojování vztahů Introverze * Hloubání, přemýšlení

YANG V NAŠEM PROŽÍVÁNÍ: Rychlost, dynamika Změny, proměnlivost Flexibilita Extroverze, otevřená emocionalita, projevování se navenek Orientace na vnější svět, ven, do světa Akce, činy * Povrchnost, mnohost

2) Jste Yin, nebo Yang?

Uvědomte si, jaký život žijete, jaká je vaše energie, prožívání. Pokud jste spíše orientovaní na vnější svět, máte spoustu zájmů, kontaktů s lidmi, procházíte spoustou, i drobných změn, reagujete flexibilně, jste spíše akční, rychlí, povrchnější, extrovertní, žijete tak více yangově.

Pokud naopak spíše žijete v klidném duchu, určitém zaběhaném rytmu, máte spíše malý počet kontaktů se známými, málo koníčků, neradi děláte změny, emoce a prožívání spíše držíte v sobě, pak můžete svůj životní styl vnímat jako yinovější.

3) Jste v souladu s vaším životním prostorem?

Podívejte se na souvislosti mezi kvalitou vašeho prostoru (Yin/Yang) a vašeho životního stylu, prožívání (Yin/Yang). Vnímáte podobnosti, zrcadlení vás a vašeho prostoru?

DALŠÍ ČLÁNKY, KTERÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT:

4) Změny

Rozhodněte se, jestli vám vaše nastavení vyhovuje, nebo ne. Možná si uvědomíte, že žijete příliš yinově, a rádi byste udělali nějaké změny ve svém životě, žili více aktivně, více se projevovali. Nebo si naopak ujasníte, že vám již nevyhovuje tak akční životní styl, a naopak byste se radši více orientovali na vztahy doma, na rodinnou pospolitost, více svůj život zkoncentrovali a našli v něm více klidu a stability.

5) Kde začít

Můžete udělat změny ve vašem prostoru, které zároveň vnesou více Yinu nebo Yangu do vaší energie, a tím v důsledku ovlivní i váš celkový životní přístup.

Pokud tedy chcete do svého dynamického a yangového domácího prostředí vnést více Yinu, můžete: vybrat místa, kde chcete relaxovat (ložnice, jídelní kout, sezení v obývacím prostoru…), a ta spojit s tmavší nebo pastelovější barvou, na zem položit koberec, vnést další textilie (přehozy, polštářky, závěsy…), zvolit intimnější osvětlení (lampičky, svíčky), prostor více ohraničit, vnést různé doplňky, těžší kusy nábytku.

Pokud naopak z yinového prostoru potřebujete udělat více yangový: především v místech, kde by měla být jistá dynamika (předsíň, chodby, kuchyně), ale i v obývací části či pracovně, udělejte nějaké změny, ke kterým vás povede vnitřní impuls, i třeba iracionální, vyházejte všechny nepotřebné kousky, doplňky, nadbytečný těžký nábytek nahraďte funkčními solitérními lehčími kousky, vymalujte světlou barvou se zářivými prvky, roztáhněte závěsy, odstraňte koberec, kde není nutný.

6) Hledání rovnováhy

Užívejte si změn a vnímejte, jak se cítíte, jak vám změny svědčí, radujte se i z malých krůčků. Všichni stále hledáme rovnováhu v našem životě, kterou poznáme na našem zdraví, radosti ze života, kvalitě našich vztahů. To je práce na celý život.