První nástroje očisty, které jsme si přiblížili minulý týden v článku Harmonický domov: očista prostoru podle feng-šuej I. část, jsou otevření střechy domu, odstranění vnitřních omítek, vymalování, očista kyselostí a sůl. Pojďme se nyní podívat na zbylých pět metod.

Další nástroje očisty:

Vůně, vykuřovadla – pro očistu prostoru většina starých kultur používala nebo stále ještě používá svá ověřená vykuřovadla, čisticí látky – tradiční je tak šalvěj, myrha, levandule a mnoho dalších, i již pro tyto účely vytvořených směsí. Se zapálenou snítkou sušené šalvěje tak projdeme prostor, všechny kouty a vědomě pročišťujeme.

Oheň – zapálíme si svíčku se záměrem očisty.

Zvuk – na jemných úrovních energie prostoru využíváme k očistě různé zvuky. Očistnou funkci plní tleskání rukama, tlučení do stěn, zvuk bubnů, zvonků, tibetské mísy, zaznění slabiky SUU, ÓM, zpěv obecně, různé mantry či písně, opět má mnoho tradičních kultur své již osvědčené postupy očisty skrze zpěv, zvuk.

Meditace – velmi důležité je skutečné spočinutí nad tématem já a prostor, nebo život v tomto konkrétním prostoru. Můžeme si vytvořit podmínky pro klidné usazení se a pokusit se navázat pocit kontaktu, spojení s daným místem. Poděkovat mu, za co poděkovat můžeme, požádat je o to, o co požádat chceme. Tím se naladíme na větší míru respektu k danému místu a zároveň si ujasníme, jak v něm chceme žít, co je v něm pro nás důležité.

VÍCE SE O FENG-ŠUEJ DOČTETE ZDE:

Můžeme takové spočinutí pojmout i jako rodinný rituál při zabydlování nového prostoru (zcela nového nebo již starého v novém). Každý může vyslovit nebo napsat na papírek, co by si přál v tomto prostoru zažívat, s čím zde chce skončit, pak můžete přání spálit či s nimi jinak obřadně naložit. Důležité je především společné zastavení se nad tématem my a náš prostor, spojení svých záměrů a převzetí místa do vlastních rukou.

Úklid – pravidelný úklid i tzv. jarní nebo vánoční úklid by měly být (a také většinou jsou) tou nejběžnější metodou, jak očišťujeme svůj prostor. Vyházet věci, které již nefungují, nebo je nepoužíváme více jak 1 rok, udělat si pořádek v dokumentech, utřít prach, omýt a kompletně opečovat květiny, umýt okna, vnést řád tam, kde vládne chaos a zmatek, vnést čisto, kde převládá špína. Jde o primární cestu, jak udržovat svůj životní prostor na všech jeho úrovních v plné funkčnosti, řádu a svěžesti.

Čistota – půl radosti

Máte nyní k dispozici zdaleka ještě ne úplnou řadu nástrojů, které vám mohou posloužit k očištění místa, věcí, hmoty, která vás ve vašem prostoru obklopuje, a máte jasný pocit, že očista je právě to, co potřebuje. Je tedy možné, že vykročíte spíše směrem očištění věcí bez jasného propojení s nějakým tématem ve vašem životě.

Můžete plně důvěřovat tomu, že i když umyjete okna jednoduše jen proto, aby byla čistá, nějakým způsobem to ovlivní vaši mysl, pocity, vaši energii. Budete mít příjemný pocit čistoty sami v sobě, lepšího kontaktu s vnějším světem, jasnějšího pohledu ze sebe ven.

Nebo můžete dojít k očistě prostoru z druhé strany. O hmotu primárně nejde, ale vy se necítíte dobře, jste dlouhodobě vyčerpaní, nespokojení, máte dojem, že nemůžete otočit svůj život ve směru příjemných změn, inovací, růstu. A prostor okolo vás využijete jako nástroj pro změny ve vás. Uděláte dobře sami sobě a při tom si uklidíte. Ať na to jdete z jakékoliv strany, důležité je ZAČÍT. Tak hurá do toho.

Zdroj: Sensaklub.cz