Propojili jsme každý element s určitým životním principem a vy jste měli příležitost si zmapovat, uvědomit, který princip převládá ve vašem současném životě, jak je který zastoupený, a který element dominuje u vás doma, jaký je poměr 5 elementů ve vašem hmotném životním prostoru. Nyní se pojďme podrobněji podívat na to, jak můžete vzít tuto "hru" více do svých rukou.

Uvedu příklad: Zjistili jste, že ve vašem životě převládá stereotyp, klid, stabilita, jasné, pevné vztahy a řád. Dominují tedy principy země a kovu. Ve vašem bytě je to podobné, převládají zemité odstíny barev (hnědá, krémová, písková, meruňková...) a kovové prvky (bílá barva, kovové doplňky, řád, pořádek...). A již vám tato situace moc nevyhovuje, rádi byste udělali ve svém životě nějaké změny, zažili více vzrušení, akce, dynamiky, možná začali i s něčím úplně novým, ještě neokoukaným ve vašem životě. Pak tedy potřebuje více podpořit element dřeva a ohně ve vašem bytě, domě.

ČTĚTE TAKÉ:

Nyní se pojďme podrobněji zaměřit na to, jak tedy můžete "manipulovat" s jednotlivými principy, prvky tak, aby více směřovaly k vašim majákům - rovnováze a vašim aktuálním potřebám.

Potřebuji podpořit element dřeva

Znamená to, že u sebe chcete podpořit růst, inovace, změny, flexibilitu, nadšení, tvořivost... Pocit, který je tedy třeba do prostoru vnést, je právě pocit dynamiky, růstu, čerstvosti, jara, rána. Roztáhněte v oknech žaluzie a závěsy, průběžně větrejte tak, aby byl doma stále čerstvý vzduch. Všechno nefunkční v domě, bytě vyházejte nebo s tím jinak patřičně naložte. Najděte si V a JV stranu domu, bytu (od středu prostoru směrem na V, JV) a pročistěte ji (vyházejte staré věci, vykliďte, srovnejte, omyjte octovou vodou).

Vneste do této části prostoru následující prvky:

  • element vody - akvárium, fontánka, tekoucí voda
  • element dřeva - svěží květiny, obzvlášť bambus, zelená a tyrkysová barva, obrázky svěží přírody, motiv početí, semínek, růstu, dětství, atributy naší tvořivosti (barvy a stojan, hudební nástroj...).

Staré těžké kusy nábytku vyměňte za lehký, dřevěný, světlý, masu nábytku za solitérní kusy, těžké závěsy vyměňte za lehké. Vneste do prostoru vzdušnost, pocit svobody a rozmachu. Tmavé barvy přemalujte na světlejší, jarnější, nejlépe v kombinaci se zelenou (čím svěžejší odstín, tím více svěžesti přinese do vašeho života).

Přísný řád nabourejme trochou tvořivého rozmachu, úplnou "dokonalost" a čistotu vyměňme za prostor k růstu, kde to zajímavé zůstává rozpracované a láká k další tvorbě. Co by na V, JV nemělo převažovat: ohnivé a zemité barvy, přísný řád, těžkost.

Potřebuji podpořit element ohně

Znamená to, že potřebujete do svého života vnést víc akce, otevřenosti druhým lidem, komunikace, emocí, prožitků, dynamiky, seberealizace, výkonu na maximum. Pak je tedy důležité vnést do vašeho prostoru světlo, teplo, sucho, pocit radosti a života, barev.

Podívejte se především na množství přirozeného i umělého světla, které máte doma, a zvětšete jeho množství (roztáhněte opět žaluzie a závěsy). Zaměřte se na celkovou atmosféru domova, aby působil radostně a akčně.

Na J straně prostoru od středu vykliďte všechno staré a nepotřebné, co brání vašemu pocitu svobody a rozletu, tmavé kouty osviťte lampičkou, vymeťte pavučiny, omyjte prostor octovou vodou. Podobně jako na V a JV, těžké a staré kusy nábytku vyměňte za lehký, moderní, barevný nebo světlý, dřevěný, menšími a samostatnými kusy nahraďte souvislou masu.

Vneste do prostoru:

  • element dřeva - zelená barva, květiny, materiál dřeva
  • element ohně - zářivé a teplé prvky: vymalování stěny, rámečky obrázků, květináče, obrazy, ubrus, závěsy, přehoz, polštářky..., zapalujte si zde, zvlášť ve tmě a v zimě, svíčky, vonné tyčinky, oheň v krbu, rozsvěcujte více lampiček, světel. Barvy: červená, oranžová, zářivá žlutá a fialová, pestrobarevné a květované vzory, fotky z akcí s lidmi, kde jste si užívali, bavili se.

Na J by nemělo převládat: element vody (modrá a černá barva, akvárium, fontánka, tekoucí voda, vodní obrázky, sklo), zemité odstíny barev a přílišný klid a stabilita, těžkost, řád a přílišná čistota.

Zdroj: SensaKlub.cz