Všichni do nějaké míry máme tu zkušenost, že se jinak cítíme v místnosti ozářené vycházejícím sluncem, jinak v pokoji zaplaveném září zapadajícího slunce, jinak na jižní straně domu, jinak na severní straně prostoru, kde slunce nezasvítí.

V naší zeměpisné šířce má slunce v každé své poloze specifickou kvalitu, jak působí na naše pocity a stavy, všichni už je svým způsobem známe, však se za náš život nemění, je stále stejná. Slunce má své pravidelné cykly a rytmy pohybů v průběhu dne i roku a na ty si již náš organismus zvykl a počítá s nimi, řídí na základě nich svůj vlastní rytmus, pochod.

Nejznámější je pro nás všechny zvyk, který již většina z nás má ve spojení s pohybem slunce, a to rytmus spánku a bdění. Ten si nejvíce uvědomujeme. Další, již méně uvědomované, vlivy běží na úrovni nastavení našeho množství aktivity/pasivity, otevření se světu/uzavírání se do sebe, vliv na naše tělesné orgány, ve kterých se rytmicky přesouvá vitální energie a koncentrace pozornosti těla, rytmus naší tvořivosti a spousta dalších cyklů a rytmů, na které je naše bytí nastavené a které do značné míry kopírují přirozené rytmy přírody.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SERIÁLU O FENG-ŠUEJ NAJDETE ZDE:

Pojďme se společně podívat, co přináší která světová strana a jak ovlivňuje prostor a život v něm.

VÝCHOD

Východní slunce v našich životech podporuje nové myšlenky, nápady, růst, početí, rodinu jako základ našeho individuálního bytí, naše kořeny, předky, počátky, a změny, flexibilitu a nové možnosti. Východní slunce je velmi dynamické, energie prostoru orientovaného na V nás vede k akci, vstávání, tvořivosti, dětskému prožívání světa ve smyslu otevřenosti, hravosti a experimentování. Východu dominuje element dřeva, princip růstu a tedy zelená barva.

JIHOVÝCHOD

Jihovýchod se pojí s rozkvětem. Vše, čemu věnujeme v našem životě energii, tak se rozvíjí, zlepšuje, zkvalitňuje. Energie narůstá, přibývá, zrychluje se, otevírá se víc a víc světu. V našich životech se tak pojí s naší prosperitou, kvalitou života, hojností a tvořivostí, s mladistvou bujarou energií. JV pokračuje v principu růstu a elementu dřeva a tedy zelené barvě, taky tyrkysové.

JIH

Jižní energie je ta nejdynamičtější, nejžhavější, nejvíce otevřená světu. Pojí se s naší komunikací, emocionalitou, ochotou otevřít se maximálně druhým a dát jim vědět o tom, kdo jsem a co dělám, jdeme na vrchol v našem snažení, úsilí. To na úrovni našeho celého života znamená především naši životní spokojenost, radost, štěstí, vždyť o co víc se všichni v životě snažíme, než být spokojeni a šťastni, naplněni. Jižní energie je ohnivá, a podpoří ji tak ohnivé barvy (červená, oranžová, žlutá, pestrobarevné vzory).

JIHOZÁPAD

Jihozápadní energie se již začíná zpomalovat, zklidňovat, co se do teď individuálně rozvíjelo, začíná se dávat do souvislostí, propojeností, sítí vztahů. Tak se JZ pojí především s naším ženstvím, péčí, se vztahy obecně a pak především s naším partnerstvím. Jihozápadní energie je měkká, podpůrná a pomáhá vytvářet v našem životě síť jistoty a podpory, stability a zároveň živné půdy, maximální posily pro to, abychom ze sebe vydali to správné "ovoce". Jihozápadní energie je zemitá, nese princip stability, a podpoří ji tak zemité odstíny barev (hnědá, krémová, lososová, meruňková, cihlová, pískově žlutá...).

Na zbylé světové strany se zaměříme příští týden.

Zdroj: Fengshuistudio.cz