Brání se tím, že nájemci se o byt nestarají. Pravdou ale je, že nechtějí do svého majetku investovat, ale pouze z něj těžit. Chceme-li tedy i v nájmu žít pěkně, nezbývá nám nic jiného než interiér zútulnit k obrazu svému.

Vynaloženého úsilí, ale i investice nám nemusí být líto. Sice neinvestujeme do svého majetku, ale investujeme do sebe, do naší psychické pohody. Kdo by se nechtěl rád vracet domů? Kdo by se tu nechtěl cítit dobře? Přitom peněžní částka do úprav nemusí být nijak závratná. Kdo by chtěl namítnout, že těch pár let to vydrží, odpovídám: Žijete teď, tak teď bydlete vkusně a na úrovni. Z roku je najednou pět let, a to je poměrně velká část vašeho života, tak si ji i pěkně odbydlete.

Dobrý základ bydlení

Vkročíte-li do nájemního bytu, pak se prvně zabývejte jeho základem: Vyhovuje interiér dispozičně? Má dostatek pokojů, případně koupelen pro bydlení? Na jakou světovou stranu jsou orientována okna? Tyto základní atributy totiž nezměníte, vyhovují-li, pak můžete o pronájmu uvažovat.

Natřít okna a zárubně není velký problém, nevyhovuje-li podlahová krytina, pak můžete koupit novou. Nezapomeňte, že existují takové podlahy, jejichž konstrukce ji dovoluje položit a později rozebrat (a přenést do jiného interiéru). Patří sem například: laminátové podlahy se systémem klik-klak, ten je i u některých podlah s dřevěnou dýhou nebo marmoleem. Můžete si pomoci také kusovými koberci. I ty lze přeci kdykoliv sbalit a odnést.

Designu se nevyhýbejte

To, že bydlíte v podnájmu, ještě neznamená, že nemůžete mít doma designové kousky. Pořídit si můžete cokoliv, co se bude hodit i v dalším bytě. Mohou to být zajímavé židle, křesílka, stolní i stojací lampy. Interiér můžete oživit i nevšedními obrazy, plakáty, soškami apod.

Potřebné kusy nábytku

Zapomeňte na jakýkoliv nábytek na míru, např. kuchyňskou linku, vestavěné skříně apod. V tomto případě patří totiž k luxusu. Nejde ani tak o počáteční investici, ale o to, že tento typ nábytku si s sebou už do dalšího bytu jen stěží odnesete. Do pronajatého bytu si pořizujte jen nejnutnější kusy nábytku, dbejte na to, abyste měli kde uvařit, kam uložit věci, prostor pro spánek, relaxační kout a místo pro stolování.

Ideální je skladebný nábytek, který je možné postupně dokupovat. Vybírejte proto ze sortimentu zavedených firem, které vám zaručí, že i po několika letech budete moci svou „sbírku“ doplňovat. Vhodný je také mobilní nábytek menších rozměrů, který lze multifunkčně využívat (např. kontejner jako noční či servírovací stolek) a který se snadno přestěhuje.

Myslete hlavou – myslete na úložný nábytek

Je zřejmé, že bez úložného nábytku nemůžete spořádaně žít. Jak tedy nahradit vestavěné či šatní skříně, knihovny apod., aby byly funkční a zbytečně nezatížily vaši peněženku? Těžké knihovny mohou nahradit policové systémy doplněné drátěnými koši. Nemusí stát nudně u stěny, ale mohou třeba sloužit jako dělicí prvek v místnosti. To je vhodné zejména v malých bytech, kde chceme vymezit prostor. Pomoci si můžete také s několika cihlami, kterými vytvoříte základnu, a na ně položíte prkna. Tímto způsobem pokračujete do libovolné výšky apod. Šatní skříně mohou na určitou dobu nahradit pojízdné panely, jejichž základ tvoří tyč. Na ni pak jednoduše věšíte ramínka s oblečením.

Doslova záchranou při zařizování pronajatých bytů je nábytek z plastu. Není drahý, vypadá hezky a velmi snadno se udržuje. Důkazem toho jsou nejrůznější židle, stolky, kontejnery apod., častokrát navrhované předními návrháři, kteří jim vdechnou nejen zajímavý tvar, ale rovněž myslí na praktickou stránku.

Co dokáže textil

Chcete-li si vytvořit příjemné podmínky a nehodláte investovat vysoké částky, pak si pomozte textiliemi. Lůžko zkrášlete pěkným povlečením, nevzhlednou sedací soupravu přehoďte dekou či plédem, koupelnu vyšperkujte sprchovým závěsem, ručníky a třeba i předložkou na zem. Své udělají také polštáře a polštářky. Nic nezkazíte, dopřejete-li stěnám novou barvu, popřípadě je obohatíte dnes velmi módní tapetou.

Proč bydlet v podnájmu?

  1. Šetří peníze. Nemusíte se totiž vydávat ze „všech“ úspor a zadlužovat. To v případě hypotéky děláte.
  2. Dovoluje stěhovat se bez těžkého srdce.
  3. Bydlení měníte podle aktuálních potřeb. A to jak lokalitu, tak i počet místností.

Foto: www.thinkstock.cz, Bio Planet, Maggis, Calligaris, Moroso, Ligne Roset

Foto: