Zadání od čtenářky

Pro šatnu máme vyhrazené dvě místnosti. Jedna je v patře a navazuje na ni ložnice rodičů, druhá pak vedle vstupních dveří do domu, ve které by měla být vestavěná skříň pro čtyřčlennou rodinu. Šatna rodičů musí nabídnout mnoho úložného prostoru pro osobní prádlo, veškeré oblečení (kromě kabátů a bund, které budou ve spodní šatně), ale také mnoho kabelek, zásuvky na šperky a doplňky a ostatní nezbytnosti. A samozřejmě velké zrcadlo. Jedna stěna šatny je zmenšena o malý radiátor. Majitelka si přeje hlavně otevřené police a regály, tyč na zavěšení oblečení na ramínkách stačí jedna na pár obleků a kostýmků.

Návrh designérky

Řešení horní šatny, které jsem navrhla, je celé sestavené z komponentů IKEA. Je velice variabilní a cenově dostupné. Vestavěná skříň v přízemí se musí nechat vyrobit na míru u truhláře.

Pokud právě vymýšlíte zařízení šatny, nebo vestavěné skříně, pár rad určitě oceníte:

Prostor pro zavěšení dámských kabátů a bund by měl být cca 135 – 145 cm vysoký, u pánských 125 – 135 cm. Hloubka skříně 55 – 60 cm. Šířka prostoru na 5 až 10 kabátů by měla být kolem 70 cm. Pro dámské šaty je výška 145 – 160 cm, hloubka 50 cm a šířka minimálně 35 cm pro 10 ks. Na saka vyhraďte prostor vysoký 85 cm, hluboký 55 cm a široký alespoň 90 cm pro 10 ks. U kalhot 130 (70 dle způsobu zavěšení) cm výška, hloubka 43 cm. Počítejte s tím, že pánské košile potřebují, pokud jsou složené na 10cm šířku, 48cm hloubku a minimálně 12 cm na výšku (opět 10 ks).

Krabice na klobouky zabere prostor kolem 35 cm, na výšku 25 cm. Pokud řešíte ukládání ložního prádla, vězte, že pro 12 povlaků na přikrývky potřebujete šířku 25 cm, hloubku 45 cm a výšku alespoň 14 cm. U 24 povlaků na polštáře to je šířka 23 cm, hloubka 41 cm a výška 18 cm.

Dost velkým „žroutem“ prostoru jsou froté osušky. Na pouhé tři kousky potřebujete výšku minimálně 18 cm, šířku 50 cm a hloubku 30 cm. Poslední, ale leckdy největší problém jsou boty. Na kozačky počítejte se zásuvkou vysokou minimálně 47 cm, u obuvi nad kotníky 16 cm, pánská společenská obuv má kolem 9 cm a dámské boty na podpatku až 15 cm.

Pokud máte šatnu jako samostatnou místnost, minimální šířka místnosti, pokud budou dva regály proti sobě, je 2 m - 55 cm na každý regál a prostor mezi nimi 90 cm. Pokud se v šatně hodláte i oblékat, měl by prostor mezi policemi být ještě větší, ideálně 120 - 150 cm.

Je to mnoho čísel a údajů, ale správné rozvržení šatny nebo skříně předejde nekonečnému nerudovskému problému „kam s ním“ a rozhodně se vyplatí pár večerů sedět s tužkou a kalkulačkou nad papírem (nebo svěřit řešení odborníkovi).

Neméně důležitou součástí každé šatny je také správné a dostatečné osvětlení, abyste nevyrazili na důležitou schůzku s jednou ponožkou černou a druhou tmavě modrou.

A co vy, s jakým problémem při zařizování šatny jste se nejvíce potýkali? Napište nám do komentářů.

Návrhy: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz