I ložní prádlo podléhá určitým trendům, které se sice každoročně mění, ale i tak je několik těch osvědčených, které nikdy nezklamou. Patří sem jednobarevné povlečení, ideálně čistá bílá, krémově vanilkové odstíny, případně zemité tóny. Ty pravděpodobně nikdy nevyjdou z módy a hodí se ke každé barvě rámu i stylu lůžka.

Náš tip

Nebude-li ložní prádlo zrovna ladit s ostatními textiliemi, pak si pořiďte přes postel přehoz. Jím každou ložnici barevně sjednotíte a upravíte, pokud není příliš těžký, nebrání přikrývkám v dýchání a větrání a navíc chrání povlečení před předčasným zašpiněním.

Správná volba ložního prádla

Výběr ložního prádla závisí od několika aspektů, první z nich je styl ložnice a její barevné ladění. Do romanticky pojatých a stylových interiérů volíme prádlo ve stejném duchu, vhodné jsou květinové vzory, a to jak drobné motivy, tak i velké. Velmi pěkně působí například květ přes celou šíři povlečení. Ten, kdo se bojí barev, může zvolit výšivku, která nenápadně naznačí charakter povlečení. Hi-tech ložnici budou slušet kovové odstíny, ideálně stříbrná, ale může to být i kombinace stříbro-zlato, která atmosféru výrazně oživí. Styl new baroque, který je stále ještě v kurzu, pak bezpochyby podtrhne ložní prádlo s výraznými dekorativními vzory, které navazují na dobu baroka. Tehdy bychom ovšem měli přizpůsobit ostatní dekorace v ložnici, které by měly být už jen velmi střídmé a jednoduché. V opačném případě bychom mohli vytvořit v ložnici takovou náladu, až se tam budeme bát spát.

Vzhled ložního prádla samozřejmě podléhá také jeho uživatelům – jejich věku i nátuře. Zatímco mladý bezdětný pár bude preferovat spíše pestré barvy, starší pár se bude cítit lépe v tlumených odstínech.

Žhavé trendy

Pokud podléháte trendům, pak rozhodně nic nezkazíte, pořídíte-li si povlečení s florálními motivy. V kurzu jsou velké motivy květin, zpravidla jen květ, který je zvětšen přes celou šíři povlečení. Může to být také jen jeho část. Velmi impozantně působí zobrazení stromu, který v ložnici symbolizuje život (početí, rodinu…). Mezi novinky se řadí potisky zvířat od motýlků, berušek přes ptactvo až po domácí mazlíčky. Dekorem může být jen jejich náznak, v podobě peří, křidélek, roztomilých hlaviček apod. Obecně v současné době letí pestré barvy, ty jsou ale vhodné pro všechny, kteří milují aktivitu, v opačném případě by mohly vytvářet rušivý element.

Čím nikdy neprohloupíte

Volte kvalitní látky, které se vyznačují vysokou trvanlivostí a stálostí barev, což oceníte zejména po několika letech používání. Při koupi proto berte v úvahu kvalitu materiálu, která se sice promítne i do ceny, avšak s ohledem na budoucnost se počáteční vyšší investice vyplatí. Ať už nakonec zvolíte přírodní materiál, nebo složený, vždy prověřte jeho údržbu. Ideální jsou látky, které lze prát doma v pračce a snadno se žehlí.

Rozměry lůžkovin:

  • Jedna peřina pro dva: 200 x 200 cm, prodloužená varianta 200 x 220 cm
  • Standardní rozměr povlaku: 140 x 200 cm, prodloužená varianta 140 x 220 cm
  • Standardní rozměr polštáře: 70 x 90 cm