Čím to, že je kůže stále tak oblíbená a nachází uplatnění v celém interiéru? Jedná se o materiál, který je neskutečně odolný, svým přírodním původem nezaměnitelný a originální, při troše péče vám bude dělat společnost po dlouhá léta a každý kus dodá interiéru to pravé kouzlo. Kůže prostě byla, je a bude stále in.

Pryč s mýty

V zimě chladí a v létě se při posezení lepí na pokožku. Největší mýtus, který o kůži vznikl. Pokud si domů pořídíte pravou kůži, nemusíte se podobných potíží obávat. Kůže se může zdát být v prvních okamžicích chladná, ale jen do doby, než nasaje teplotu vašeho těla. Pouze přírodní kůže dokáže přijímat a izolovat teplotu lidského těla. Nikdy tedy nebude chladit ani se lepit. Jak tedy tento mýtus vznikl? Díky častému zaměňování pravé kůže s koženkou, u které se, jakožto umělého materiálu, podobných nepříjemných vlastností můžete obávat.

Přednosti

Kromě již zmiňované originality a jedinečnosti každého kousku, ocení kůži především alergici. Tento přírodní materiál totiž odolává bakteriím, nezadržuje prach ani nečistoty a nepřitahuje moly. Velmi snadno se čistí a udržuje a je prodyšný. Především se vyznačuje dlouhou životností a mechanickou odolností. Ač se může zdát počáteční investice do kůže oproti jiným potahovým látkám vysoká, jedná se o nejkvalitnější materiál, který vaši investici svou životností a vlastnostmi několikanásobně vrátí.

Kategorie

Na trhu naleznete mnoho druhů kůží. Jak se v nich ale vyznat? Pojďme si nabídku přiblížit. Anilinové kůže patří mezi nejčastěji užívané. Díky ošetření povrchu voskem jsou příjemné na dotek a jsou typické rozličným zbarvením, díky němuž je každý kousek naprostým originálem. Vynikají ponecháním původní kresby líce. Nevýhodou je náročná údržba a především vysoká pořizovací cena, která ale odpovídá té nejlepší kvalitě.

Úsporné řešení

Chcete-li ušetřit, a přesto neustupovat z kvality, zvolte semianilinové kůže, které jsou jakýmsi kompromisem. Proces úpravy je podobný anilinovým kůžím, jediným rozdílem je ošetření pigmentem, nikoli voskem. Kůže je více odolná proti skvrnám a snazší na údržbu, proto ji oceníte, pokud doma máte děti. Tloušťka kůže je od 1,2 do 1,5 mm.

Pokud se kůže v konečné fázi nevoskuje ani nepigmentuje, jedná se o kůži broušenou, která má dokonale jemný povrch. Tato kůže je ošetřena impregnací, která prodlužuje její životnost, nebo je kůže přírodní, nijak neošetřena, která časem získává onu nezaměnitelnou a originální patinu.

Crust - krusta je nebarvená kůže. Nubuk je useň, která je broušena po líci. Poznáte ji podle stop, které na ní po dotyku zůstávají. Velur je kůže broušená naopak po rubu s vlasem na povrchu. Většina z nás zná velur jako semiš.

Foto: archiv firem