Pojem odkládací zatím pro stolky u sedací soupravy není zažitý, ve většině domácností se jim neprávem říká konferenční. Přitom u nich pravděpodobně nikdo nikdy nekonferoval.

Správná výška

Kritériem při volbě odkládacího stolku není pouze jeho vzhled, ale určitou roli hrají rozměry, tedy především výška. Tu určuje sedací nábytek, u kterého bude stolek sloužit. Obecně platí pravidlo, že výška odkládací desky má být ve stejné výšce jako kolena přísedících. Tehdy je plocha stolku ideálně po ruce, je na ni dobře vidět a snadno se provádí obsluha při servírování. Vybrat si můžeme také ty stolky, jejichž rozdíl mezi sedákem a deskou je maximálně dvacet pět centimetrů. Jejich obvyklá výška se pohybuje mezi třiceti pěti až čtyřiceti pěti centimetry. Tvar desky volíme tak, abychom získali maximálně velký prostor na odkládání, a hledáme variantu, která bude tvořit se sedacím nábytkem co nejlogičtější sestavu.

Nezapomeňte:

  • Některé typy lze rozložit, čímž získáte větší odkládací plochu.
  • Mohou mít výškově nastavitelné podnoží.
  • Solitérní kusy nechte vyniknout.
  • K nízkým, japonským stolkům se sedá na polštář. Proto nejsou vhodné do typického evropského interiéru.

Jsou nízké stolky praktické?

Na trhu se objevily také odkládací stolky, které leží přímo na zemi nebo je jejich výška třeba jen pouhých deset centimetrů. Je to výsledek současného trendu - minimalismu, který vévodí v nejmodernějších interiérech. Otázkou zůstává, jak moc je takový stolek praktický. Pokud je použit u sedací soupravy, pak je vhodnější u něj sedět na zemi. Připusťme ale, že podobný styl do běžného evropského interiéru nepatří. Proto raději hledejme stolek, ke kterému se nebudeme muset zbytečně ohýbat a u kterého nebudeme mít pocit, že hrnky pokládáme na zem.

Před nákupem si proto:

  1. Změřte výšku sedáku sedací soupravy, u které bude stolek stát.
  2. Velikost i tvar odkládací desky určuje rozměr a tvar sedací soupravy.
  3. Solitérní provedení působí dobře v jednoduchých až strohých interiérech.
  4. Tvarově prosté stolky se snadno kombinují s různými styly nábytku.

Víc než jeden stolek

Ideální variantou je základní odkládací stolek doplnit ještě o menší stolky, které můžeme podle potřeby přemisťovat. Jakýkoliv další odkládací i úložný prostor totiž oceníme přímou úměrou k délce bydlení. Tvar menších stolků je navržen tak, aby vyhovoval sedací soupravě, křeslu nebo zkrátka tam, kde má sloužit. V praxi to vypadá tak, že se posadíme na oblíbené místo a stolek jednoduše přisuneme, přičemž deska není nijak zvlášť velká, více méně poslouží na odložení šálku, knihy a brýlí. Ale to je dostačující. Důležité tedy je, aby stolek byl lehký, ideálně doplněn kolečky a vyhovoval materiálově.

Materiály:

U doplňujících stolků se nemusíme bát skla. Plocha totiž není nijak zvlášť velká, snadno se bude udržovat. Navíc případné nečistoty nebudou tolik na očích. Sklo působí pěkně v kombinaci s kovem. Barva skla nemusí být jen čirá, zajímavě působí černé sklo, nebo jiné barvy např. červená, tmavě modrá nebo zelená.

Foto: Archiv firem