Jako každý rok, tak i ten letošní se začátkem roku konal veletrh bytového textilu a textilu pro veřejný sektor Heimtextil. Zde se každoročně představují nejvýznamnější designéři, výrobci a obchodníci v tomto oboru. Pro sezonu 2012/2013 byly prezentovány čtyři hlavní trendy:

Colour Riot (Povstání barev)

Tento trend představuje dynamické, zvučné odstíny v novém kontextu - svěží, živé a smělé. Interakce se světlem je bez hranic. Materiály s vysokým leskem, barevnými odlesky, splývavé a pružné látky podtrhují zářivost monochromních barev. Mezi novinky patří například „optická vlákna“, duhové efekty a recyklované materiály. Rozhodující je kvalita, odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost těchto materiálů nejvyšší třídy.

Dark Lux (Temný luxus)

Krásné odstíny noci vytváří tmavou, mystickou a elegantní sérii barev, kterým dominuje tušově černá. Ta je zvláště výrazná na lesklých materiálech. Doplňují ji temné barevné odstíny zvýrazněné metalickou barvou šampaňského a zlatou. Prosazuje se pogumovaný, vodní hladinu připomínající vzhled a nablýskané povrchy kontrastující s kožešinami a kůžemi s dlouhým vlasem.

Craft Industry (Řemeslo a průmysl)

Kombinace tradice a ruční práce na jedné straně, průmyslové a mechanizované metody na straně druhé dominují tomuto trendu. Série teplých a živých barev vycházejících z přírodní krajiny s oblohou, jezery a lesy kontrastují s tóny industriálními, odstíny mědi, starého zlata a kovovými odlesky uhlí. Textil se prezentuje vzrušujícími povrchy s členitou a nepravidelnou texturou. Důležitá je kvalita, autenticita a materiály s „vintage“ charakterem nebo decentně použitým a „poškozeným“ vzhledem.

Split Clarity (Rozpolcená jasnost)

Méně je více - Split Clarity se soustřeďuje na základní, jednoduché a funkční prvky. Jinými slovy, v centru zájmu je udržitelnost, kvalita, technologie a nové materiály. Výsledek je estetický, moderní a jednoznačný. Jasnost je reflektována sérií barev inspirovaných přírodou. Minimalistická a střízlivá kompozice je obecně narušována jediným výrazným odstínem. Různorodost materiálů je určujícím prvkem. Využívají se metalické a reflexní povrchy, jednobarevné vzory a průhledné materiály stejně tak jako živé, ale decentní povrchy.

Jaký ze čtyř trendů zaujal vás? Napište nám to.