Moderní zařízení naznačuje touhu majitele po současném stylu postaveném na dobrém, poctivém tradičním základě. Dopustil se přesto hned několika drobných chyb.

Bílé stěny

Bílé stěny jsou bezpochyby moderní a nadčasově krásné, proto se budou nejlépe vyjímat ve veskrze moderních stavbách. V interiéru s dekorativními prvky, jako např. profilovaný okenní rám nebo dekorativní štukový fabion, vedou k jejich potlačení. Kompletně bílý historický interiér ztrácí hloubku, prostor i zajímavost. Bílá na stěnách, stropě i všech zajímavých detailech je zbytečně ochuzuje o jejich přirozený půvab.

Výmalba

Do historického interiéru rozhodně patří tónovaná výmalba už jen z toho důvodu, že mu velmi sluší. Od veselých pastelových barev jako pudinkově žlutá, levandulově fialková nebo pistáciově zelená se upouští. Pod vlivem minimalismu se moderní rekonstrukce dobrovolně omezuje na chladné neutrální odstíny jako béžová, písková nebo šedá, které působí svěžím a čistým dojmem. Navíc i ve světlých odstínech nechají skvěle vyznít všechny bílé dekorativní prvky – dveřní křídla, okenní rámy, podlahové lišty, stropní štuky apod.

Koberec

Tmavá podlaha z širokých průběžných prken sice efektně kontrastuje se světlými stěnami a dodává místnosti solidní základ, působí však bez koberce neútulně. V jídelně se bez něj lze dobře obejít, hůře ale vyznívá relaxační sezení. Koberec ho v rámci prostoru jasně vymezí, prostor zútulní a současně zmírní nepříjemný dozvuk charakteristický pro minimalistické interiéry plné hladkých, tvrdých povrchů, které jsou kompenzovány pouhým minimem bytového textilu.

Záclony a závěsy

Interiér působí stroze až asketicky. Postrádá útulnost spolu s bytovým textilem, který zde s výjimkou několika polštářků na křeslech bolestně chybí. Pokud se nejedná o interiér obývaný alergikem, doplnění záclon a závěsů by mu velmi prospělo – zásadně by změnilo celkovou atmosféru i výraz, změkčilo přicházející světlo a působilo vřele, konejšivě, mile. Látky nabízejí prostor pro zajímavé dekorativní vzory, které zde bohužel zcela chybí.

Výklenky

Nasvícené výklenky k sobě spontánně přitahují pozornost, ale jejich prázdnota budí rozpaky. Velikost, rozměry a uspořádání evokují knihovnu a jistě je možné je tak alespoň částečně využít. Efektnější varianta předpokládá výklenky proměnit ve výstavu nejatraktivnější rodinné sbírky. V bohatém osvětlení by nejlépe vynikla sbírka skleněných váz a misek, případně „parádního“ porcelánu, který by byl zajímavou paralelou odkazující k době vzniku stavby…

www.haroldova.cz Foto: www.isifa.com, archiv firem