Očividná prázdnota

Nejsilnější dojem z tohoto interiéru je rozpačitá prázdnota. Jestliže majitelé preferují minimalismus, nevhodně si jeho zásady vyložili a vkusnou uměřenost nahradili prázdnotou. Výrazně převýšený prostor, jehož obvodové stěny člení jediné okno, působí s minimem nábytku obyčejně, prázdně a nudně. Nadstandardní výška je současně hlavním viníkem a příčinou nevlídné, neútulné atmosféry.

Absence oken

Okna situovaná do střešní roviny namísto obvodových stěn je ochudily o výrazný architektonický prvek a napětí vznikající kontrastem plných a prosklených částí stavby. Střešní okna sem sice přivádějí příjemné difúzní světlo, ale estetickou funkci okna v obvodové konstrukci včetně zajímavého výhledu do zahrady suplovat nemohou. Stěny je tedy třeba členit jinak – výmalbou, nábytkem, policemi, uměleckým předměty…

Unylá výmalba

S výmalbou blížící se svým odstínem barvě podlahy získal interiér nechtěně výraz krabice. Podlaha zde není nijak odlišená od stěn, stěny od stropu. Cestou k nápravě jsou barvy na stěnách, které je oživí, interiér zútulní, současně pocitově a opticky sníží na požadovanou výšku. Čistě bílý strop interiér rozjasní a nechá vyniknout živost barev.

Nevyvážená kompozice

Pod jediným pohledově atraktivním klasickým oknem horizontálního tvaru je rozpačité prázdno, které by dokázal nejlépe vyplnit vhodný nábytkový solitér. Pokud jím nebude pohovka nabízející tak protilehlým křesílkům zajímavější výhled nežli do prázdné stěny, mohla by se jím stát nízká komoda s funkcí příborníku nebo knihovny.

Chybějící osvětlení

Interiér působí velmi nevěrohodně také proto, že zcela postrádá svítidla. Převýšený prostor by opticky účinně snížil a současně zútulnil výrazný závěsný lustr. V rozlehlém prostoru se dobře vyjímá skupina tří různých svítidel zavěšených v odlišných výškách. K sedačce patří stojací lampa poskytující světlo pro čtení, zatímco na komodě by se mohla objevit stolní lampa pro vytvoření intimní nálady.

Barvy a vzory

Barvy a vzory v tomto interiéru nespolupracují – naopak. Pestrá směs dekorů, vzorů a barev působí velmi nesourodě. Řešením je redukce nevhodných prvků, kterými jsou v zásadě všechny tři dekorační polštářky. Ty si zaslouží nové potahy ladící s barevným schématem nastaveným největší barevnou a vzorovanou plochou v místnosti: kobercem.