Být mladý v padesátých letech...

Málokdo dnes ví, že dokonce i slavná židle DSR navržená manželi Eamsovými patří k nábytku, který původně cílil na mladé. V roce 1948 totiž zabodovala v soutěži o nízkonákladové bytové zařízení. Její sedák byl vyroben z laminátu a podnoží mohlo být dřevěné nebo kovové. Na svou dobu představovala výstřelek. Dnes patří k ikonám designu, její cena až příliš stoupla a těm, kteří si zařizují první bydlení, připadá konzervativní. Časy se mění.

Nesmrtelný fatboy

Posledních deset let jsou alternativním sezením vlastně jen sedací pytle. Před pár lety byly na trhu jen ty, které nesou značku původního výrobce - Fatboy. Dnes je vyrábí a prodává kdekdo a fatboy se říká všem, ačkoliv s uvedenou značkou už nemají nic společného. Jejich výplní je speciální hmota podobná polystyrenu, jenže mnohem kvalitnější a trvanlivější. Fatboye byly navrhovány jako alternativní sezení do bytů mladých lidí už z toho důvodu, že se z nich špatně vstává, ačkoliv povalování se je poměrně příjemné.

Milujeme Flux

Židle Flux byla české kotlině představena na loňském Designbloku. Všechny zaujala a zklamala snad jen tím, že není české provenience a nestojí pět stovek, ale tři tisíce. Přesto se do ní mnoho lidí zamilovalo, protože skrývá nápad. Židle, kterou můžete zasunout pod skříň, tu ještě nebyla.

Pošlete ji poštou

Inspirací pro Flux bylo papírové psaní, které by bylo možné snadno poslat kamkoliv, a to bez zbytečných nákladů na dopravu. V roce 2009 se zakladatel stejnojmenné společnosti Douwe Jacobs a průmyslový designér Tom Schouten snažili převést papírový model do skutečného moderního a designového nábytku, jež by byl skladebný a skladný. Povedlo se. Jejich židle je nekonvenční, mladé domácnosti zajímá a dobyla svět.

Rada odborníků

Faktem je, že se většina odborníků na bydlení shoduje, že by mladí lidé měli volit hravý nábytek a ledacos mu odpustit, protože s vyšším věkem a vyššími příjmy už na něm budou hledat jen a jen chyby. Je to stejné jako s pubertou. Pro zdravý vývoj je důležité toto období zkrátka nepřeskočit. Další nábytek už bude praktičtější, méně alternativní, možná dražší, ale docela jistě už nikdy nebude tak hravý.

Foto: www.isifa.com