Manželé Sýkorovi nám napsali: „V rodinném domě, který se začíná stavět, máme plánovanou relativně velkou vstupní místnost. Představujeme si ji v jednoduchém moderním stylu s několika zajímavými prvky (např. odvážnější světlo/křesílko apod.), které místnosti dodají šmrnc. Ve vstupu potřebujeme velký botník, menší odkládací stěnu na pověšení mokrých věcí, lavičku či křesílko, zrcadlo a vestavěné skříně, které poskytnou co největší úložný prostor. Nevíme si rady s tím, jak místnost zařídit, aby nevypadala příliš „skříňozně“ a jako obyčejná šatna. Okno o rozměrech š. 80 cm, v. 130 cm je ve výšce 100 cm od podlahy. Na nákresu jsou plánovány posuvné dveře, které změníme na standardní otevírací (lépe těsní a zabraňují úniku tepla) směrem dovnitř vstupní místnosti. Předem mnohokrát děkujeme za návrh. Sýkorovi.“

Návrh jsem začala vestavěnými skříněmi. Prostor na stěně vedle okna je přímo ideální - plocha o délce tří metrů má dostatečnou hloubku na vestavbu skříní. Rozdělila jsem ho na tři metrové skříně, které bez problémů pojmou veškeré oblečení, které je potřeba uložit.

Protější stěna má díky dvěma dveřím menší hloubku, tu jsem využila na uzavřený botník a lavici na obuv a přezouvání. Přes celou stěnu je nalepena velkoformátová tapeta, která se postará o to, aby místnost nevypadala jen jako obyčejná šatna. Zvolila jsem krásný motiv tulipánů, který se krásně doplňuje s výmalbou stěn. Přes tapetu je instalováno sklo, které zabrání ošoupání a umokření tapety v místě, kde se budou věšet bundy a kabáty. Nad botníkem je ještě police, která může být využita například pěknými krabicemi na boty (případně klobouky).

Proti vchodovým dveřím lákají k posezení dvě stylová křesílka a čerstvé květiny ve váze vypovídají o tom, že se tu budete cítit jako doma. Zrcadlo v zajímavém rámu nad posezením dodá místnosti šmrnc a kruhový lustr celou atmosféru ještě umocní.

Aby místnost vypadala ještě útulněji a „zabydleněji“, je vhodné použít kusový koberec s delším vlasem. Ten zaplní prázdné místo na podlaze.

V každé předsíni by mělo být velké zrcadlo, ve kterém bude vidět celá postava, včetně bot, aby se odchozí mohl zkontrolovat a doladit případné nedostatky. Toto zrcadlo jsem navrhla jako prostřední část dveří vestavěné skříně. Díky velké ploše zrcadla se místnost ještě zvětší a prosvětlí, majitelé se opravdu nemusí bát, že bude předsíň vypadat příliš obyčejně a „skříňozně“, jak se vyjádřili.

Použité barvy jsou výrazné a odvážné, ale vzhledem k tomu, že vstupní část domu vytváří první dojem, který si návštěvník udělá, myslím si, že zaujmout působivým stylem je zcela namístě.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz