„My máme s partnerkou rádi moderní, atypické a nepříliš běžné věci, a tento dům se nám v návrhu líbil. Současně jsem měl i osobní vazby na majitele stavební firmy, a to také přispělo k našemu rozhodnutí postavit právě ten.“ Pro investora to byla současně výzva. Existovala základní koncepce domu, byly dány rámcově jeho dispozice, ale protože šlo o prototyp, bylo mnoho věcí, které bylo nutné dotáhnout do konce.

Prototyp – první v řadě

Protože jde o první realizované atrium společnosti, investor se na konečném vzhledu podílel velkou měrou. V atriu byla technicky zdokonalena atika. „Byly tam problémy s okapem a s odpadní rourou, protože ta vycházela uvnitř atria mimo zeď a kazila vzhled celého prostoru,“ říká investor. „I když je dům typový, udělali jsme určité úpravy podle vlastního vkusu a postupují tak i další majitelé tohoto domu. Třeba konkrétně atrium, základní znak tohoto domu, jiní majitelé ruší, je to pro ně cenný prostor, je možné je zastřešit a změnit na šatnu či pracovnu.“

Dům je montovaný, stěny tvoří železobetonové panely, zateplené tepelnou izolací o síle 25 cm, stropy jsou také z železobetonových panelů, střecha je zateplena 30 cm polystyrenu, na němž je ještě spádový polystyren, na některých místech střechy dosahuje tedy zateplení až 40 cm. „Vymysleli jsme si tu několik věcí, které v původním projektu nebyly. Řešili jsme také, co bude, až do atria napadne sníh a zůstane ležet. V podlaze i v okapech je proto zabudovaný odporový drát, díky němuž sníh i led průběžně odtávají.“ Projekt také původně nepočítal s krbem, a protože si ho majitelé přáli, sami si ho navrhli. „Krb je hezký, současně slouží i jako záložní zdroj tepla.“

DALŠÍ NÁVŠTĚVY:

Skleněné dveře i jako doplněk

Vchodové dveře domu vedou do předsíně se skříněmi na svršky a boty. Z ní lze vejít do technické místnosti a na toaletu pro návštěvy. Ta v původním projektu také nebyla, majitelům se však jevila jako praktická. Z předsíně se vchází posuvnými dveřmi do vnitřního prostoru domu – ústřední haly. „Posuvné dveře jsou zde proto, že v předsíni jsou dvoje křídlové dveře, které by se s těmi z haly potkávaly.“ Dveře obecně stojí v domě za bližší pohled – jsou totiž skleněné, a doplňují tak dobře celkovou vysokou prosvětlenost prostoru. Centrem haly je atrium, které tvoří optické propojení exteriéru s interiérem. Z haly vedou dveře do všech částí domu.

Nalevo je obytný prostor, napravo od vchodu z předsíně je společná pracovna s velkým oknem. Naproti je koupelna s vanou, celoproskleným sprchovým koutem, toaletou a větším umyvadlem. Proti pracovně se nachází pokoj pro hosty a ložnice. Obytný prostor tvoří obývací pokoj, kuchyně a jídelní kout. Interiér je díky atriu a současně i proskleným rohům místnosti velmi dobře prosvětlen. Jimi lze na dvou místech vyjít na velkou terasu. Dům má jednoduché a moderní tvary a díky konstrukci i zařízení působí vzdušně.

Vybavení moderními technologiemi:

  • tepelné čerpadlo a rekuperační jednotka
  • solární panely na ohřev TUV a čerpadlo na dešťovou vodu
  • podzemní jímka na dešťovou vodu, dva vodovodní rozvody

Návrh domu a realizace: Barx Constructions, s. r. o.