Prázdná podlaha

Podlaha ze širokých dubových prken působí v souvislosti se zařízením v retro stylu nepatřičně. Lépe by se hodila do venkovského stavení citlivě zařízeného v populárním cottage stylu, ale s nábytkem ze 70. let ani trochu neladí. Ve své době byly objemné nábytkové sestavy doplňovány téměř výhradně celoplošným kobercem, který je nechal patřičně vyniknout. Sestava na fotografii ovšem díky dřevěné podlaze zaniká a působí zbytečně mohutně.

[ Zde jsme vám představili zásadní chyby, kterých se dopouští lidé ve stísněných interiérech a navrhli jsme zlepšení](http://www.dumazahrada.cz/bydleni/interiery/2012/5/21/clanky/chyby-v-interieru-stisnenost/ " Zde jsme vám představili zásadní chyby, kterých se dopouští lidé ve stísněných interiérech a navrhli jsme zlepšení")

Moderní řešení

Moderní podlaha by dokázala interiér v retro stylu oživit a dodat mu jedinečnost ostrým kontrastem s jeho vybavením. Barevná podlahová krytina by navíc nechala vyniknout velkolepou nábytkovou sestavu. Zajímavě působí cementová stěrka, ale barva betonu se uplatňuje na betonovém stropě a nadokenním překladu. Více by podlaze slušelo barevné PVC nebo ekologické linoleum, případně speciální barevná stěrka.

Nábytková stěna

Nábytková stěna je sice abnormálně rozlehlá, ale díky vyváženému střídání plných dvířek a otevřených částí vyznívá celek harmonicky. Pestré hřbety knih sestavu barevně oživují, rytmizují a dodávají jí duchovnější výraz. Renovace v souladu se současnými trendy by oživila některá z dvířek samolepicí fólií nebo nátěrem v zajímavém barevném odstínu. Rozlehlá sestava by se tak příjemně oživila a získala mladistvější výraz.

Tmavé sezení

Pohovka i křeslo mají nadčasově elegantní, jemné a uměřené tvary, ale temně hnědá kůže do celkově chladného barevného konceptu příliš nezapadá. Před šedou betonovou stěnou nemá sedačka šanci vyniknout a s antracitovou polopříčkou dokonale splývá. Snaha zvrátit tento dojem vedla k optickému rozbití a narušení tmavých ploch pestrobarevnými a výrazně vzorovanými polštářky, které spolu bohužel nijak neladí.

Podceněné osvětlení

Stejně jako ostatní prvky tohoto interiéru také osvětlení a jeho význam pro vyznění celku bylo podceněné. Svítidla zabudovaná do betonového podhledu se pohledově nijak neuplatňují, ovšem stojací lampa ano. Svým technickým vzhledem a industriálním charakterem se do retro interiéru příliš nehodí, navíc zde nenalézá žádného partnera k dialogu. Její místo je navíc vedle pohovky, kde by mohla sloužit jako čtecí lampa.

Ing. arch. Veronika Haroldová