Výběr dětské postele bychom neměli podcenit hned z několika důvodů. Jedině kvalitní postel může dítěti zajistit klidný spánek, který je nezbytný pro jeho vývoj. Dítě školního a předškolního věku navíc spí v průměru 10 hodin denně, proto potřebuje tuto dobu strávit na vhodném lůžku se správně zvolenou matrací, která bude dostatečnou oporou dětské páteři. Splňují tyto požadavky i patrové postele?

Palandy efektivně šetří prostor v dětském pokoji

Největší výhodou klasických patrových postelí je výrazná úspora místa. Jakmile děti odrostou z dětské postýlky, měly by mít pro svůj spánek k dispozici postel s ideálními rozměry 200 x 90 cm. Především v menších bytech a v rodinách s více dětmi je složité umístit do jednoho pokoje dvě nebo tři postele, z nichž každá měří na délku dva metry. Z toho důvodu mnoho rodičů stále volí variantu patrové postele.

Nevýhody patrových postelí

Jednou z hlavních nevýhod patrových postelí je fakt, že u stropu bývá vydýchanější vzduch i vyšší teplota, což příliš nenahrává klidnému spánku. Pokud se rozhodnete dětem palandu pořídit, je důležité dětský pokoj často větrat.

O POSTELÍCH JSME TAKÉ PSALI:

Další potíží, která se pojí se spánkem na palandách, je samotná výška. Dítě, které spí na horním lůžku, musí mít dostatek prostoru, aby se mohlo na posteli pohodlně posadit – tj. nejméně 110 cm od stropu. K výšce palandy se vážou i nezbytné bezpečnostní prvky. Horní postel musí být vybavena pevnými bočnicemi, které zabraňují vypadnutí dítěte, a kvalitními schůdky, které jsou bezpečnější než klasický kolmý žebřík.

V potaz je třeba vzít i to, že ztížená dostupnost horního patra postele může být obtíží nejen pro dítě, ale také pro rodiče při výměně prostěradla nebo kontrole dítěte.

Nové a vylepšené palandy stojí za pozornost

Mohlo by se zdát, že u patrových postelí převládají spíše nevýhody. Není to však úplná pravda. O patrové postele je stále zájem a díky neklesající popularitě prošly zásadními změnami, které výrazně snižují jejich přední nevýhody. Nový typ patrových postelí je jiný především v tom, že horní lůžko není umístěno přímo nad dolní postel, ale je horizontálně posunuté. Obě lůžka se tak překrývají jen částečně, nejčastěji v oblasti nohou. Díky tomu není nutné horní postel umísťovat příliš vysoko, je dostupnější a stále šetří místo, jelikož pod ní lze umístit úložné prostory, hrací kout nebo psací stůl.

V poslední době je další oblíbenou alternativou postel na kolečkách, kterou je možné na noc vysunout a přes den uložit pod horní lůžko, přičemž vrchní část postele opět nemusí být příliš vysoko nad zemí.

Co musí splňovat kvalitní patrová postel

Při výběru patrové postele bychom měli dbát na zvlášť kvalitní materiál a zpracování. Postel by neměla mít ostré hrany. Kvalita spánku dítěte závisí také na tvrdosti matrace, která musí být schopna správně podpírat páteř dítěte při spánku. Ideální tvrdost zjistíme snadno – pokud je páteř dítěte při poloze na boku v jedné rovině, pak je tvrdost matrace správná.

Na závěr bychom neměli zapomenout na upozornění bezpečnostní normy pro patrové postele, která říká, že palandy nejsou vhodné pro děti do 6 let.