Veletrhy jsou vlastně nejen výstavním místem, ale i sondou, která vám ukazuje, o co se zvyšuje zájem a co stojí mimo něj. Podle našich rozmarů výrobků určitého typu přibývá či ubývá. A stolů bylo letos v Miláně opravdu hodně. V pozvánce na veletrh se u značky Molteni objevil stůl, který designoval Ron Gilad. To už něco znamená! Stoly to mají u designérů dobré. Proč ne u nás Čechů?

Dřevo vládne

Většina výrobků se opírá o dřevo. I skleněná deska Giladova stolu je nesena křehkou, ale pevnou dřevěnou konstrukcí. Proti němu stojí masivní většina, dřevem se na stole nešetří. Masivní jsou nejen desky stolu, ale také nohy, na které se soustřeďuje pozornost návrhářů, i pokud jde o zdobnost. Kde také u stolu vyvíjet kreativitu… Ať už horní desku nese kovová konstrukce, nebo je vše ze dřeva, právě spodek stolu nejčastěji zaujme. Co se desky týká, je většinou velká nebo aspoň rozložitelná, také kulaté stoly mají velmi slušný průměr. V barvách převažuje světlejší tón přírodního či lehce mořeného dřeva, ale třeba právě prestižní značka Cassina vsadila na černou. Mario Bellini ovšem plochu odlehčil skleněným středem.

Stůl musí být pevný

Pokud si budete vybírat nový stůl, dbejte na pevnost, což dřevěný masiv zaručuje, a také na to, aby povrch, který jako dřevěný vypadá, nebyl ve skutečnosti jen tenounká dřevěná dýha, která se brzy ošoupe. Než laciný jako dřevěný stůl, to raději jiný materiál. A máte-li raději kov a sklo, jděte za svým cílem, jsou samozřejmě stále moderní, ale dřevo má teď trochu navrch. A také vedle městského minimalismu trochu venkov.

K designovým kouskům ze světa proto přidáme jeden český výrobek. Jitona to s dřevem vždycky uměla a její jídelna Country Inn nic nepředstírá. Je vyvážená, z poctivého dřeva a velmi dobře zapadá do celkové vlny retro nábytku.

Nastavte si Raptora

Aleksander Pantopulos zkonstruoval (jinak se to nazvat nedá) nový stůl, který se výstižně jmenuje Raptor. Jde o vysoce technicistní stůl na stavitelných nohách. Jeho konstrukce umožňuje nastavovat výšku i rozteč nohou, tedy i stabilitu. Materiály jsou nejmodernější – hliník nebo chromovaná ocel a nerozbitné sklo.

Italská knihovna

Z Itálie od firmy MOCO pochází nový stůl pro vášnivé čtenáře. Nohy stolu jsou duté a dají se do nich vsunout knihy. Místo stolu je tak tady i malá knihovna.