Paní Daniela nám napsala:

„Obracím se na Vás s prosbou o pomoc se zařízením obýváku. Bydlíme ve sníženém suterénu s přístupem na zahrádku, v domečku ze 70. let. Koupelnu máme nyní novou, ve světle béžové barvě s bezbariérovým sprchovým koutem. Kuchyni jsme se také rozhodli vyměnit původní skříňky, protože už přesluhovaly - bílý korpus, vanilková dvířka a titanová pracovní deska s šedou zadní deskou. Nyní bychom potřebovali vyřešit obývací pokoj, se kterým si nevíme rady. Za dva měsíce se nám má narodit miminko, a z nynější ložnice bychom chtěli udělat dětský pokoj, a tak potřebujeme vyřešit úložné prostory v obýváku a zároveň i spaní. Byli bychom rádi, kdyby se do obýváku vešel i malý pracovní koutek pro přítele. Mám sníženou pohyblivost, a tak nemůžeme mít sklopnou postel. Potřebuji spát na kvalitních matracích, a tak i rozkládací sedačka není vhodná. Nyní máme postel o šíři 160 cm. Preferujeme světlé odstíny, v obývacím pokoji máme světle hnědý žíhaný celoplošný koberec, který bychom rádi zachovali. Potřebujeme, aby vše bylo funkční i pro mě. Počítáme s tím, že vše, co bude ve výšce od 160 cm, bude používat pouze přítel, já bych tam nedosáhla. Mockrát děkuji za pomoc, pokud se rozhodnete pro náš návrh.“

Obývací pokoj je velice prostorný, bez problémů jsem našla místo i na pracovní stůl pro přítele paní Daniely.

V rohu místnosti začínáme prostornou knihovnou, do které se dají uložit i šanony. Navazuje pracovní stůl 120 cm široký. V dnešní době už není problém vybrat kvalitní a zároveň designovou ergonomickou židli, která nebude útulnost obývacího pokoje narušovat kancelářským vzhledem. Samozřejmostí je dobré osvětlení.

Vedle pracovního stolu začínají nízké skříňky šíře 120 cm, nad kterými jsou skleněné police, které můžou být i prosvětlené, pro efekt i jako doplňkové osvětlení k televizi.

Z 3D NÁVRHŮ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT I TYTO ČLÁNKY:

Ta je nad druhou nízkou skříňkou, ideálně plochá, neboť spodní skříňky jsem pro úsporu místa navrhla hluboké 35 cm.

Vzhledem k balkonovým dveřím je prostor pro sedací soupravu omezen. Zvolila jsem sedací soupravu skládající se ze dvou různě velkých částí – trojsedák a dvousedák. Konferenční stolek je vyšší (45 cm), přijde mi to mnohem praktičtější než moderní nizounké stolečky, u kterých si člověk ani nevypije kávu. Celoplošný koberec, který má paní Daniela nyní, jsem pro její představu nahradila podlahou vinylovou, s kusovým kobercem v místě sezení. Samozřejmě, pokud si svůj koberec bude chtít nechat, není to problém, barevně bude určitě ladit, jelikož je světle hnědý.

Část vyhrazená pro spaní je tak akorát, aby se vešla postel šíře 160 cm. Pod okno jsem umístila tzv. peřiňák, který se otevírá směrem nahoru vyklopením. K němu jsem přistavila postel. Na stěně vedle je umístěna velkoformátová tapeta, která se stane skvostem celého prostoru. Pro oddělení obou částí a pocit soukromí jsem použila závěs, velice pěkná a moderní varianta jsou japonské posuvné panely. Naproti oknu je ideální výklenek pro vestavěnou skříň až do stropu.

Celý prostor je řešen ve světlých barvách – bílá, cappuccino, smetana a na doplnění růžová barva. Působí tak vzdušně a i přes několik zón a funkcí v jednom prostoru nepřeplněně.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz