Pokud jde o lednici, jednou za měsíc ji zcela vyklidíme a umyjeme ji vodou s přídavkem octa, který pohlcuje pachy. Případné větší nečistoty umyjeme houbičkou a trochou mýdla. Jestliže nemáme lednici se systémem „No frost“ nebo „Frost free“, vyklidíme i mrazák a umyjeme ho čistou vodou. Uklidit ho můžeme i samostatně v případě, že je námraza vyšší. Uvádí se, že již 3 mm zvyšují spotřebu ledničky o 75 %. Pro urychlení tání můžeme do mrazáku vložit hrnec s horkou vodou, případně využijeme parní čistič. Před opětným vložením potravin mrazák do sucha vytřeme. Tento systém přispěje také k pořádku v uložených potravinách.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro klidný spánek

Pokud jde o úklid postelí, úplně odstraníme všechna prostěradla i lůžkoviny. Postel vyluxujeme v úložném prostoru, případně vysajeme prostor pod ní, na polstrované části použijeme klepač. Celou postel pak otřeme hadříkem namočeným ve vodě s přídavkem octa nebo citrónové šťávy. Když je postel suchá, kompletně ji povlečeme. Jestliže nemáme ochranné potahy na matrace, můžeme místo nich využít i starší vypínací prostěradla, na něž povlékáme ta, na nichž spíme. Postel tak udržujeme ve větší čistotě. Spodní prostěradla měníme při každém druhém povlékání postelí.

Okna se (ne)myjí, když přes ně není vidět

Samostatnou kapitolou je mytí oken. Zmíněné pravidlo uplatňují jen nejodolnější jedinci, my ostatní se je snažíme minimálně dvakrát do roka umýt. Každý má svůj postup, nejlepší je ten nejrychlejší. Jeden z těch rychlejších: Jestliže jsou rámy hodně znečištěné, zvolíme příslušný čisticí prostředek (nejlépe gelový), poté umyjeme sklo švédskou utěrkou a octovou vodou, a nakonec ho ještě trochu vlhké vyleštíme suchou švédskou utěrkou. Pokud máme v bytě či domě oken větší počet, nemusíme mýt všechna najednou, ale třeba každý den okna v jedné nebo dvou místnostech. Stejně tak, tedy na etapy, můžeme realizovat i takzvaný velký úklid, který ale nakonec při průběžném uklízení nedá tolik práce…

Foto: Dana D. Daňková, Beam, Swift, Proparket, Tarkett; titulní foto: Thinkstockphotos.com