Pro výrobu kaučukové podlahy se využívá syntetického nebo přírodního kaučuku, ten se získává přímo ze stromů, nebo většinou z vedlejších ropných produktů. Čím vyšší je jeho obsah v podlahovině, tím lepší jsou její vlastnosti – je zejména odolnější proti tlaku, je elastičtější a pružnější, což je velmi příjemné, pokud dlouho stojíme, nejen na pracovišti, ale třeba také doma v kuchyni při každodenním delším vaření. V kuchyni také oceníme další dobré vlastnosti této podlahy, a to sice voděodolnost, nenasákavost, hygieničnost a snadnou údržbu, neboť se pokládá bezespárovou technologií. To všechno předurčuje kaučukovou podlahu i pro použití v předsíních, chodbách, halách a dalších namáhaných prostorách. V koupelně vypadá velmi originálně a neotřele.

Chcete vědět něco o PVC podlahách – tady je náš článek

Další její výborná vlastnost se dobře uplatní například v ložnicích v 1. patře rodinných domů. Zejména v dětském pokoji. Nejen že je tato podlaha hygienická a vhodná pro alergiky, výborně se uklízí a udržuje, ale navíc se ještě dětské aktivity, skákání a jiné dovádění, dají doslova utlumit. Kaučuková podlaha totiž výrazně tlumí zvuk; kročejové zvuky se dokonce mohou snížit, podle slov výrobců, až o 15, ale i 18 dB. Kaučuková podlaha však netlumí jenom zvuk, ale dokonce také i světlo, přesněji řečeno odraz světla – nepříjemné odlesky. To ještě dále znásobuje příjemný pocit z pobytu v místnostech, zejména když si můžeme vybrat přesně podle svého vkusu vzor a strukturu podlahoviny takřka v jakékoliv barvě a odstínu. Přičemž bychom měli mít na mysli, že jednobarevnou podlahu budeme muset častěji uklízet. Materiál je tak dokonale hladký, že je na něm vidět v jednobarevném provedení někdy doslova každé smítko.

A aby nebylo výčtu předností tohoto druhu podlahoviny málo, je třeba ještě zmínit, že kaučukové podlahoviny jsou odolné i proti vrypu, nejsou na nich vidět ani stopy po kolečkových bruslích nebo botách s hrubou podrážkou. Kaučuk dokonce bez úhony odolá i cigaretovému nedopalku, má vynikající protipožární vlastnosti a odolnost proti krátkodobému působení rozpouštědel, zředěných kyselin, olejů, tuků atd. Jediné, co nám může trochu pokazit tento výčet předností, je cena, ta se podle barevnosti, dekoru, struktury a provedení pohybuje cca od 800 Kč za m².

Pokud nás ale ani trochu vyšší pořizovací cena neodradí a ohlídáme-li si její pokládku, která musí být provedena na absolutně rovný podklad, kdy stěrka musí být opravdu kvalitní a poctivá, pak budeme zajisté spokojeni. Kaučuková podlaha krásně ladí s technonábytkem a novými materiály, působí v ploše nadčasově, moderně a netradičně.