Začněme od podlahy

Je třeba si uvědomit, že pronajatý byt trpí víc než byt, v němž žijí jeho vlastníci, i kdyby byl nájemník téměř vzorný. Byty kupované k pronájmu jsou často situovány v developerských projektech, kde je šance ovlivnit výběr standardů, tedy základního vybavení – zejména podlahy. Ta by měla být kvalitní a je namístě zamyslet se, zda nevolit dlažbu. Zbavíme se tím nutnosti po ukončení několika pronájmů byt rekonstruovat předtím, než se ho rozhodneme sami užívat nebo prodat. Podlaha trpí vždy, a zejména cizincům patrně nevysvětlíme, že by se měli zouvat atd. Dlažby se však mnoho lidí bojí a tvrdí, že je studená.

Topení

Základní nevýhodu dlažby na podlaze, tedy chlad, vyřeší podlahové vytápění. Nemusí se jednat o nákladné řešení hlavního topení napojeného na kotel, ale elektrickou síť se samostatným ovládáním, která slouží pouze jako doplňkové topení. Je na nájemnících, jak často budou temperování podlahy zapínat. Většinou brzy zjistí, že dlažba na podlaze bytu, pod nímž jsou umístěny ještě jiné byty, není tak chladná, jak se obvykle traduje. Téměř vždy ocení snadnou údržbu, a pokud je dlažba volena vhodně, má také elegantní vzhled. Stejně jako na plovoucí podlahu, tak i na dlažbu je možné položit kusový koberec, který nejen zatepluje, ale také tlumí kročejový hluk.

ČTĚTE TAKÉ:

Koupelna

U vybavení koupelny platí podobná pravidla. Obklady a dlažba by měly být nadčasové, protože takové snadno oživíme pouhou výměnou spárovací hmoty. Vodovodní baterie časem rovněž utrpí, ale jejich výměna po několika letech je snadná díky unifikovanému rozponu přívodu teplé a studené vody. Nejedná se tedy o stavební zásah.

Skříně

Z nábytku jsou v každém bytě nejdůležitější úložné prostory. Doporučujeme volit zabudované skříně, které v interiéru neruší a jejich životnost je značná. Z materiálů na rámech skříňových dveří se nejlépe udržuje satinovaný hliník a jako výplň je nejvhodnější neprůhledné tvrzené sklo, které výrobci nabízejí v nepřeberné škále barev.

Kuchyň

Do bytu, který plánujeme pronajmout, jistě nebudeme kupovat drahou kuchyňskou sestavu s nákladnými futuristickými přístroji. Nedá se odhadnout, jestli budeme jednou muset kuchyň zcela měnit. Je docela možné, že postačí výměna skříněk. Korpusy jsou totiž u většiny značek téměř stejné. Právě dvířka nejvíce trpí a zároveň určují vzhled kuchyňské sestavy.

Vlastní vkus

Pokud plánujeme dlouhodobý pronájem svého bytu, měli bychom nechat ostatní zařízení na nájemníkovi. Většina lidí kupodivu ocení, že jim nevnucujeme vlastní vkus, například při výběru pohovky. Ostatně pohovka nebo židle by byly po pěti letech pronájmu tak jako tak k nepoužití. Měli bychom kupovat jen to, čím usnadníme nájemníkovi bydlení v bytě, který není jeho (tedy zabudovaný nábytek), a celý interiér bychom měli s rozmyslem zařizovat tak, abychom ho po letech museli co nejméně měnit. Nejhorší je rozhodnout se jednou ve svém bytě bydlet a začínat jeho užívání nákladnou rekonstrukcí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com