Jaký má kdo vztah ke knihám, poznáme hned, přijdeme-li k němu domů. Někde nás vítají police napěchované knihami už v předsíni nebo hale, v jiné domácnosti pro změnu narazíme na nesměle se krčící tři čtyři detektivky vedle vzorně vyrovnaných skleniček a hrníčků v klasickém sekretáři. O to čestnější místo tady většinou mívá televize.

Když ale pomineme takovou extrémní domácnost „nepřítele knih“, všude knih přibývá a začas je není kam dávat. A ještě horší je to s časopisy, brožurami a papíry. Pravidelné třídění je nutné, ale protože taky nudné – pořád je většinou odkládáme a na to jen tak vyhodit nějaké lejstro prostě nemáme příslovečnou sílu.

Takže přicházejí ke slovu papírové šanony, desky a krabice, čímž se zase potřeba polic, poliček a knihoven rozšiřuje a někdy množství lejster převáží nad počtem knih. Také jejich probírce se věnujeme, které nechceme, darujeme, doneseme do antikvariátu, ale třeba i do nemocnice, kde si je třeba někdo rád přečte.

ČTĚTE TAKÉ:

Podívejme se na dvě možná řešení, co dělat, když už běžný knihovní regál nestačí. První je práce na míru, seženeme tedy šikovného truhláře nebo domácího kutila. Druhé řešení zvládneme sami, spočívá v přesném vyměření místa a zavěšení polic.

Kolem dveří i nade dveřmi

Totální knihovní stěna pokrývá zeď od rohu k rohu a od podlahy ke stropu, přičemž obkružuje i dveře. Police jsou i nade dveřmi, čímž opticky vzniká jakýsi průchod, knižní tunel, kde se dveře úplně ztrácejí. Využít se pro takovéto uspořádání dá pracovna, stěny v obývacím pokoji, ale i v obytné hale nebo prostorné předsíni.

Knihovna na schodech

Máme-li schodiště dostatečně široké, je to přesně to místo, kde stojí za to vyzkoušet vybudování netradiční knihovny. Knih se sem může vejít opravdu nečekaně mnoho. Využít můžeme šikmé, „zubaté“ police, které se dají koupit. V jedné řadě, šikmo v linii schodů, jednu vedle druhé připevníme po celé délce schodiště v nepřetržité řadě, třeba nad zábradlím.

Využít k uložení knih můžeme i podestu - protože knihovní police jsou jen asi 20 - 23 cm hluboké, a tak nezaberou skoro žádné místo.

Knihy máme tedy uloženy, a teď se o ně budeme muset i trochu starat, aby nezapadaly prachem či se jinak nepoškodily.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com