Uměřenou barevnost teplých neutrálů příjemně oživuje zeleň dvou vzrostlých solitérů, které do jídelny vnášejí nádech luxusu. Styl respektuje také jasné a přehledné rozdělení interiéru na funkční zóny a vyvážená symetrie každé z nich. Jediné, co tento pečlivě komponovaný interiér postrádá, jsou okenní dekorace, které ke klasickému stylu neodmyslitelně patří!

1. Lehké a decentní

Kdo se obává, aby k sobě okenní dekorace nepoutala přílišnou pozornost, může použít osvědčené řešení – záclony i závěsy sladěné tzv. tón v tónu z lehkých, světlých látek. Krémová je velice elegantní, přicházející denní světlo příjemně prohřeje a barevně naváže na odstín výmalby.

Na obrázku vidíte decentně vzorované závěsy Togena. Cena látek od firmy Saum & Viebahn se liší dle dodavatele a pohybuje se kolem 1300 – 1600 Kč/bm v šíři 140 cm.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Elegantní barevnost

Výraznější barva závěsů nabízí zajímavou možnost, jak okna zvýraznit a intenzivněji zapojit do kontrastního pojetí interiéru. Barvu a materiál okenní dekorace je do hotového interiéru nutné vybírat velmi citlivě, aby přirozeně zapadly do daného stylu i barevnosti.

Látku barvy zlatého okru oživuje decentní lesk a vyšívaný vzor v barvě hořké čokolády. Barva podkladu navazuje na potah sedačky, zatímco vzor závěsy nenápadně propojuje s barvou nábytku. Závěsy Natvide z čisté bavlny mají rozměry 2 x 145 x 300 cm a jsou ze starší kolekce Ikea (cena 998 Kč).


3. Hra struktur

Poslední varianta představuje řešení pro všechny, kteří chtějí ponechat interiér bez vzoru a rozvíjet téma přiměřeného kontrastu jednobarevných ploch. Efekt okenní dekorace kombinované ze dvou látek těží ze síly jednoduchosti, ale nezanedbatelnou roli hraje také výrazná struktura tkaniny. Interiér oživí kombinace římské rolety v jídelně a závěsů se záclonou v relaxační části.

Závěs na snímku je ušitý z látky Martini 168 od dekoratérského studia Styltex. Látka v obvyklé šíři 140 cm stojí 1 196 Kč/m (cena dle rozměrů a pracnosti šití).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com