Sauna finského typu s elektrickým topným tělesem pro suché sauny a s možností zvyšování vlhkosti poskytne možnost klasického saunování. Další variantou jsou bylinné nebo aromasauny – do vody pro zvlhčování vzduchu se přidávají výtažky z bylin nebo aromatické látky, vůně s různými účinky se pak uvolňují do místnosti. Byliny mohou pomoci při uvolňování, potížích s dýcháním a podobně.

Zvláštním a stále oblíbenějším typem je takzvaná infrasauna. Vnějším vzhledem připomíná dřevěnou skříň, zdrojem tepla jsou zde infrazářiče zabudované ve stěnách.

ČTĚTE TAKÉ:

I když nám nenahradí klasickou saunu, protože neslouží k saunování s ochlazováním, pomůže při prohřívání organismu při teplotě okolo 50 až 60 °C. Ocení ji všichni, kdo hůře snáší vysoké teploty, lidé, kteří mají problémy s krevním tlakem, ale také ti, kdo pravidelně sportují, neboť poskytne příjemné uvolnění organismu a relaxaci. Infrasauny jsou využívány při terapeutické léčbě v lázních či ve zdravotnictví, v masážních salónech a rehabilitačních zařízeních.

Jednotlivé typy saun podle kombinace vlhkosti a teploty vzduchu:

  • nízkoteplotní (pro děti a lidi, kteří ze zdravotních důvodů nemohou navštěvovat klasickou saunu): Tepidarium (prohřívací sauna s teplotou vzduchu 37 - 38 ºC a vlhkostí 27 - 70%) a Laconium (teplota vzduchu 55 - 65 ºC a vlhkost 27 - 70%)
  • Caldarium – potní lázeň s horkou koupelí, teplota vzduchu 37 - 45 ºC a vlhkost 75 - 100%
  • parní lázeň s teplotou vzduchu 42 - 45 ºC a se 100% vlhkostí (vhodné pro zmírnění revmatických potíží)
  • finská sauna (klasická) – teplota vzduchu až 80 - 100 ºC, vlhkost jen 8 - 15% (velmi intenzivní pocení a otevření pórů)
  • Kelo sauna (ruská srubová sauna) – teplota vzduchu 60 - 100 ºC a vlhkost 15 - 40%, variantou je tato sauna zapuštěná do země s teplotou vzduchu 80 - 100 ºC
  • solná sauna – spojení solné terapie s účinky určitého typu sauny při zachování účinnosti všech procedur

Příště: Sauny III. - Veřejné, nebo domácí saunování?

Foto: SaunaSystem, Sauny Salus, titulní foto: Thinkstockphotos.com