Ze všech těchto možností máte na výběr, rozhodnete-li se pocítit „teplo rodinného krbu“ ve vlastním domě či bytě.

Požitek z praskajícího ohně

Otevřené ohniště klasického krbu nabízí přímo sálající teplo a nejsilnější prožitek ze živého ohně. Jeho tepelná účinnost se však pohybuje jen okolo 15 %. Jde tedy převážně o estetický doplněk vašeho domova, který ale nezaručí širší vytápění. Rovněž je vždy potřeba větší průměr komína související s nutností odtahu spalin a důsledné zabezpečení okolí krbu proti požáru. Plovoucí, dřevěnou či korkovou podlahu před otevřeným ohništěm je potřeba chránit nehořlavou podložkou nebo okolí krbu obložit nehořlavým materiálem – přírodním/umělým kamenem, keramickou dlažbou, skleněnými dlaždicemi, případně šlechtěnou ocelí.

Pro více tepla

Základem dalšího typu krbu jsou takzvané krbové vložky. Ty umožňují zcela bezpečný provoz krbu a rovnoměrnost spalování. Především však mnohonásobně zvyšují jeho účinnost. Ta nejnižší se u uzavřených teplovzdušných krbů pohybuje v rozmezí 65 – 80 %. Oproti otevřeným krbům přitom spotřebují přibližně o dvě třetiny paliva méně - v závislosti na tepelném výkonu čtyři až sedm kilogramů dřeva za hodinu.

ČTĚTE TAKÉ:

Největší výhoda dvouplášťových krbových vložek s rozvodem teplého vzduchu spočívá v možnosti vytápět několik místností současně. Krb jako původně estetický doplněk interiéru využívaný k přitápění v teplotně chladných obdobích se tak může stát hlavním topným systémem. Zároveň je provozně nenáročným a nejlevnějším způsobem vytápění.

Jak to funguje

Dvouplášťové krbové vložky jsou zpravidla ocelové a fungují na principu nuceného oběhu teplého vzduchu, který je ohříván v prostoru mezi plášti a následně rozváděn do prostoru. V některých případech také s pomocí ventilátoru. Tyto vložky poskytují teplo téměř okamžitě.

Druhým typem krbových vložek jsou jednoplášťové vložky bez ventilátoru. Ty jsou obvykle litinové. Jejich výhodou jsou lepší akumulační vlastnosti. Pomaleji se zahřívají, ale o to déle jsou schopny uchovat teplo v době, kdy už se v krbu netopí. Teplo produkují sáláním za pomoci přirozené cirkulace vzduchu. Vzduch vstupuje do krbu nasávacími mřížkami pod vložkou. Na jejím povrchu se ohřeje a výdechy v horní části krbu se vrací zpět do místnosti. Tyto krbové vložky jsou vhodné především pro vytápění jedné místnosti nebo jako doplňující zdroj tepla.

Co je k mání

Na českém trhu jsou krbové vložky různých typů, provedení i výkonů, a to jak zahraniční, tak domácí produkce. Výkonové rozpětí se u nich zpravidla pohybuje od 3 do 16 kW a záruka může být poskytována až na 7 let. Tvar a provedení krbových dvířek, jejichž výplň tvoří keramické ohnivzdorné sklo, si lze u naprosté většiny modelů zvolit dle vlastního vkusu. V nabídce nechybí ani plynové krbové kazety s uzavřeným topeništěm s imitací dřeva, které jsou ideální tam, kde není možné topit dřevem.

Mějte na paměti!

K základním zásadám topení a přikládání v krbech patří nespalovat syrové a mokré dřevo. Dále se doporučuje nechat během topné sezony nejméně 6x mechanicky vymést a vyčistit komín odbornou firmou. Krb pak bude skutečným hřejivým srdcem domova.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com