Hexagon

Tohle křeslo se jmenuje Quartz a patří do portfolia designérské skupiny CTRLZAK. Jde o křeslo složené z penta- a hexagonálních dílců. Dá se rozložit na prvočinitele a použít jako „bobíky“ na sezení více lidí. Ke křeslu je i návod, jak jej složit zpátky, nebo z něj udělat i jiný typ křesla. Prostě takový velký hlavolam. Bohužel cena není lidová – 280 000 Kč.



Vajíčko

Tohle není ani houpačka, ani křeslo. Je to něco mezi tím, ale houpacím křeslem se to nazvat také nedá. Jmenuje se Odu Rocker a v Německu jej prodává confused-direction. S rozměry 110 x 56 x 80 cm to není větší než obyčejné křeslo. Ale dá se v něm pohodlně sedět, relaxovat, spát… Je to takové odpočinkové místo na den.

Lastura

Inspirace mořskými lasturami se nezapře v novém dezénovém křesle The Cowrie Chair. Tým designérů produkující pro značku Made in Ratio připravil tuhle fantastickou konkávní podívanou, která je navíc i pohodlná a funkční. Monolitická konstrukce může mít různé barvy a povrchy.



Bambus

Je to jen pár bambusových pásů ohnutých do tvaru U. Pak se to všechno spojí a… Vznikne ekologický, 100% přírodní a elegantní nábytek Bamboo Chair. Vytvořili jej holandští designéři Tejo Remy a René Veenhuizen. Spojili přírodní materiál, tradiční asijské postupy obrábění tohoto materiálu a dali jim novou podobu. Pásy mají 25 cm na šířku a jsou 1 cm tlusté. Takže židle je extrémně lehká, pružná a nesmrtelná. Limitovaná edice těchto židlí je v nabídce Dutch Design Only.



V jednoduchosti je síla

Proč vymýšlet divoké dezénové tvary? Proč dělat něco, co se lidem nehodí? Co za několik měsíců vyjde z módy? Jsou tu přece tradiční tvary, jednoduché, elegantní. Ty nikdy z módy nevyjdou. V jednoduchosti je síla. To si řekl Andrew Cassels z Cassels Design, který navrhl tyto barové stoličky. Jednoduché dřevěné nohy jsou nahoře spojeny s kovovou sedací částí. Nic složitého – osm šroubů, imbusový klíč. Elegantní, funkční. Cena 9000 Kč.






Oceněný

Ve Švýcarsku se pořádá soutěž Wood Awards, která oceňuje práce tesařů, designérů a umělců, kteří pracují se dřevem. V roce 2012 se do finále propracovalo tohle křeslo: Creek Armchair. Postavil ho Sandro Lopez, který tímto křeslem chtěl vzdát hold dřevu v průběhu staletí. Perfektní práce návrhářská i rukodělná, co říkáte?


Haptika

Lidé, co se zabývají haptikou, jsou ti, kteří hodnotí materiály podle jejich pocitu na dotek. Jsou haptičtí odborníci třeba v designérských centrech automobilek. Ale u nábytku… A přesto se na tento smysl nezapomíná ani tady. Trine Kjaer Design Studio vytvořilo takzvaný Haptic Chair, tedy křeslo, které má člověku dát radost nejen očima, ale i dotykem. Dřevěná konstrukce, opěradlo omotané tkalounem...