Na milánském Design Weeku 2014 se představil Sandro Lopez se svým stolkem Oak Sofa Table. Skleněná deska výrazně protiřečí dřevěnému spodku, který je tvořený dvojicí prohnutých dřevěných desek. Lopez využil dynamiky oblouků a prohnutí a stejně jako v barokní architektuře nechává vytvářet různé dojmy z různých úhlů. Kamkoli se postavíte, je stolek prostě jiný.

Spolupráce David Hsu Design a Elkamii zrodila velmi zajímavé poličky. Chtělo by se říct obyčejná blbůstka, ale jak skvěle oživí design stěny. Volně plovoucí poličky totiž nejsou standardně kvadratické, ale mají tvar víc prostorový. Nakonec to vypadá, jako by po zdi plavala flotila lodiček. Však se také tato řada poliček jmenuje Peliships floating shelves.

Švédský designér Jangir Maddadi představil dva výrobky, které mohou být spolu i pěkně samostatně. Jde o křeslo Captain Chair a stolky Grace. Židle je vyrobená z ABS plastu, který je doplněn dřevěnými nohami spojenými kovem. Vnitřek může, ale nemusí být potažený látkou. A proč Captain Chair? Protože zaoblení na horní straně vypadá jako límeček starých vojenských uniforem.

Grace jsou stolky, které spojují geometrii s jakousi futuristickou vizí. Už dvojí různé podnožky jsou zajímavé, stejně jako dřevěné desky. Ty jsou však doplněny jakýmsi vlněním, které netradičně rozbíjí tuto symetrii.

Moderní design a materiály v historickém kontextu tradičních potisků? Tak to je Lana for Photoliu chair. Jde o spolupráci dvou subjektů – Photoliu, známého nábytkářského podniku a slavného rumunského designéra pracujícího v Londýně pod značkou Lana. Třínohé židle v různých barvách jsou doplněny potahy s etnickým vzorem v různých barvách. Jde o implementaci historických prvků do moderního interiéru.

Masivní stůl s mnoha vychytávkami. To je Desk 01 od Artifox. Je to stůl pro jednadvacáté století, i když na to na první pohled nevypadá. Například je tu průřez skrz pracovní desku pro kabely. To není nic nového, jenže tenhle má navíc podélnou drážku, takže sem snadno postavíte svůj tablet nebo chytrý telefon a napojíte ho do zásuvky. Jaké? No přece té, která je pod deskou stolu. Tam je totiž jedna velká pětizásuvka, která je pak jediným kabelem napojena do jediné zásuvky kdekoli ve zdi. Prostě se nikde neválí prodlužovačka, žádné kabely. Všechno je schováno pod deskou. Pravá strana stolu pak je bílá. Dá se na ni totiž psát fixami na tabuli. Záslepka pro již výše zmíněnou průchodku pak má zespodu houbičku na mazání. Vtipné. Pěkné. Na více fotografií a nápadů se podívejte sem.

Stepladder Chair má dvě funkce. Jednak jsou to skládací malé schůdky a také i skládací židle. Oboje je možné. Když je zapotřebí, dá se na tomhle pohodlně sedět třeba celou večeři s mnoha přáteli, protože má i opěrku zad. A když je zapotřebí vyndat zpod stropu nějaké další skleničky z výbavy, pak se po Stepladder Chairu dá krásně vystoupat vzhůru. Autorem je holandský designér Maarten Olden.