Sklo, stejně jako ostatní materiály, prochází velmi překotným technologickým vývojem. Sklo už nejsou jen okenní tabule, které se rozpadnou při každém bouchnutí rámu. Sklo se dnes stále více používá i v interiérech jako vhodný doplněk, který prostor odlehčí a zútulní.

Jak se kalilo sklo

Standardem, který doprovází sklo v interiéru, je takzvané kalení. Je to podobný postup, jako u kovů. Sklo se ohřeje na teplotu přes 600 °C a následně se prudce ochladí vzduchovou sprchou. Zatímco teplota na povrchu skleněného materiálu rapidně klesá, uvnitř je sklo stále teplé. V tomto momentě vzniká uvnitř skla tzv. tažné pnutí, na vnější straně naopak tlakové napětí. „Toto nové rozložení napětí má vliv na mechanickou, teplotní i ohybovou odolnost vzniklého kaleného skla, které je tedy na nesrovnatelně vyšší úrovni než obyčejné nekalené sklo,“ informuje pan Petr Paksi ze společnosti JAP.

Výsledkem je sklo natolik tvrdé a pevné, že ho nerozbijete ani extrémním nárazem. Takže třeba rozbití padajícím hrníčkem nehrozí. Hrníček bude na kusy, ale sklo vydrží. Výjimku tvoří náraz do rohu. Pokud je hodně silný a cílený, poruší se pnutí ve vrchní vrstvě kaleného skla a tabule nevydrží. Rozpadne se nikoliv na velké ostré skleněné střepy, ale na malé kousky bez ostrých rohů. Aby se tomu předešlo, jsou hrany zataveny do měkkého plastového kraje.

Jak se lepilo sklo

Pokud se ale stále bojíte, že byste měli se sklem problémy, můžete si pořídit sklo lepené. Dvě, popřípadě více tabulí lepeného skla jsou k sobě za vysokých teplot laminovány díky speciální bezpečnostní fólii. Pokud by došlo k rozbití skla, střepy se nevysypou na zem. Bezpečnostní fólie je udrží při sobě. Lepení zároveň zvyšuje tuhost celé konstrukce. Proto se používají sendvičová skla tam, kde musí být zaručena pevnost a tuhost – například na skleněných dveřích, schodištích apod.

Kam použít jaké sklo:

  • jednovrstvé kalené sklo o síle 5 mm - pro výplň dveří
  • jednovrstvé kalené sklo o síle 6 mm - pro obkladové desky / desky stolů
  • sendvičové kalené sklo o síle 8 mm - pro satinované a čiré celoskleněné dveře
  • sendvičové kalené sklo o síle 9 - 9,5 mm - pro celoskleněné dveře z Grafoskla
  • sendvičové kalené sklo o síle 10 mm - pro celoskleněné stěny / příčky
  • sendvičové kalené sklo o síle 10 mm, 12 mm nebo 16 mm - pro výplň zábradlí / pochozí desky nebo schodiště

U opravdu velkých tabulí nebo míst, kde by skutečně mohlo často dojít k možnému poškození hrany kaleného skla, se zasazují tato skla do rámů, které prakticky znemožní jejich poškození. „Je jasné, že velké tabule skla lehce pruží, ale nestane se, aby při průhybu praskly. Navíc v případě celoskleněné stěny jsou důležité i kvalitní spojovací nerezové komponenty, které drží tabule skla při sobě. Otevřeně je třeba na tomto místě přiznat, že toto jsou body, kde je sklo náchylnější na rozbití, protože je zde větší vnitřní pnutí, ale proto je třeba tyto celoskleněné prvky řešit u skutečných odborníků, kteří mají se sklem zkušenosti, a krizová místa spojů dokážou při montáži správně ochránit,“ doplňuje pan Petr Paksi.