U modelů pro obytné prostory jsou standardně vybaveny funkcemi chlazení, topení, větrání a odvlhčování. Volba správného typu klimatizace ovšem nespočívá v co největším množství funkcí, při výběru bychom měli vzít v potaz i, jak často a v jak velkém prostoru budeme klimatizaci využívat, orientaci obytných místností vůči světovým stranám, a také posoudit funkce, které pro nás budou praktické a efektivní. Důležitá je i úspornost, účinnost, míra hlučnosti a podobně.

ČTĚTE TAKÉ:

Jako velká lednička

Princip klimatizační jednotky je podobný chladničce - tkví v odvodu tepla z daného prostoru, ovšem moderní klimatizační zařízení mohou pracovat i obráceně - jako tepelné čerpadlo, které vede teplo zvnějšku dovnitř a prostor vytápí. Rozsah venkovních provozních teplot je v režimu topení -7 až 24 °C, v režimu chlazení 18 až 43 °C. Existují ovšem i modely, které pracují v širším teplotním spektru.

Obytné prostory lze vybavit takzvanými kompaktními jednotkami mobilními klimatizacemi či okenními, a dále nástěnnými, mezistropními či podstropně-parapetními či kazetovými splitovými jednotkami. Existují také mobilní klimatizace, jejich využití je však spíše sezonní, používají se k ochlazení jedné místnosti, chaty a všude tam, kde není možné instalovat stabilní klimatizaci.

Nejmodernější jsou inverterové modely

Během posledních 12 měsíců však klimatizace prošly velmi významným vývojem. Od ledna 2013 se mohou prodávat již pouze inverterové systémy, do té doby obvyklé standardní ON/OFF jednotky s jednorychlostním kompresorem jsou dostupné již pouze v doprodeji.

Tato technologie "inverter" je v případě funkce a provozu klimatizací přelomová, neboť umožňuje plynule měnit výkon kompresoru či otáčky v intervalu od 10 do 100 %, současně se významně sníží hlučnost provozu. Tyto moderní klimatizace s inverterovou technologií jsou z hlediska výkonu, spotřeby energií a funkce jednoznačně nejefektivnější. Technologie prodlužuje životnost zařízení, snižuje provozní náklady a umožňuje komfortnější regulaci teploty a hluku.

Foto: LG, Panasonic