Vzestup i pád příborníku

V jídelně byl příborník nepostradatelný. Obvykle se skládal ze dvou skříněk, spodní hlubší a na ní stojící mělčí skříňky s prosklenými dvířky. Na pult vzniklý rozdílnou hloubkou skříněk se připravil servírovací servis a odkládaly mísy s pokrmy. Do spodní části příborníku se ukládal jak servis, ve kterém se denně podával oběd, tak i například stříbrné památeční příbory po pratetičce ze Lhoty. Horní prosklená část byla určena na vystavení nejjemnějšího porcelánu a broušeného skla. Ovšem pak začalo „století zkracování a odlehčování“ a stejně jako dlouhé vlasy byly na obtíž i těžké dlouhé sukně a ani předimenzovaný, přezdobený nábytek už nebyl příliš praktický. Během let se z našich domácností zcela vytratil i příborník, byl nepotřebný v bytech, kam se sotva vešla kuchyně, a jídelny byly pouze celozávodní. Příborník se stal relikvií, která se zachovala pouze v nejbohatších rodinách, a odtud se čas od času přesunula do starožitnictví, aby si ho koupil milovník či sběratel starého nábytku.

Slavný návrat

Moderní doba vrátila stolování opět jeho důležitost, maličkým kuchyním odzvonilo, naopak, v bytech je jim věnován často velký prostor a jídelna nebo alespoň jídelní kout je samozřejmostí. A s komfortním prostorem přichází i snaha zpříjemnit a usnadnit servírování i sklízení ze stolu, a to je správná doba pro opětovný návrat příborníku. A jaký by příborník měl dnes být? Můžeme koupit starožitný kus nebo repliku, moderních typů je také bohatý výběr. Dodržovat bychom však měli vždy zásadu, že by měl odpovídat ostatnímu zařízení v místnosti. Jestliže máme byt zařízený historickým nábytkem, ryze moderní kus si můžeme pořídit jen ve velmi výjimečných případech, například když starožitnosti citlivě doplňujeme high-tech součástmi. Ale to je spíše záležitost pro designéra, bez zkušeností bychom se do takového experimentu pouštět neměli.

Pár inspirací pro pěkný příborník v interiéru:

Rozmanité i praktické

Příborníky mají dnes v nabídce i firmy vyrábějící kuchyňské linky. Jsou to například prosté skříně, které mají ve spodní části police, horní polovina je prosklená. Příborník však může mít i podobu nízké skříňky, jejíž horní plocha slouží jako odkládací pult při stolování. Materiály jsou velmi rozmanité, masiv i materiály na bázi dřeva, v různých kombinacích se sklem, kovem či plastem. Záleží na nabídce firmy a přání a vkusu zákazníka. Příborník si můžeme pořídit i v případě, že máme opravdu velmi malou kuchyni. Příhodným a málo využívaným místem jsou rohy, stačí si tedy vybrat některou nepříliš hlubokou skříňku s trojúhelníkovým půdorysem, do které se dá uložit poměrně dost věcí a navíc je dobře přístupná. V současné době jsou v kurzu nízké trojúhelníkové příborníky v takzvaném neopracovaném designu, dovážené k nám ze zemí třetího světa. Jsou vyrobeny z levnějšího tropického dřeva, obvykle v přírodních odstínech, a díky zemím původu jsou také za přijatelnou cenu.

Vhodná je i nika

Pro příborník můžeme v kuchyni využít i niku, podezdívku či dveřní otvor, který nechceme užívat. Stačí pouze vsadit police a nechat je odkryté nebo zakrýt závěsem či lehkými dvířky. Nebo můžeme vestavět bytelnější skříňku a uzavřít ji prosklenými nebo plnými dvířky. Ve výjimečných případech může být příborník i zavěšený na stěnu, zde je ale třeba dát pozor, aby nebránil při pohybu u stolu.