Tak se pojďme podívat, co všechno se dá s nimi dělat. Můžeme je brát buď jako součást bytu, která oddělí prostory, nebo jako takovou, která je spojuje.

Hodně světla

Důležité je, aby chodba měla hodně světla. Tmavá chodba je nudná chodba. Světlá chodba vás bude vítat doma. Takže pořádné osvětlení je základ. Samozřejmě nejlepší je přirozené světlo, ale jen málokdo má v chodbě okna. Přesto i tady existuje řešení. Zkuste odlehčit chodbě skleněnými dveřmi, které navíc dovnitř vpustí i slunce. „Kromě standardních skel čirých, mléčných nebo tónovaných můžete zvolit variantu Grafoskla – skla s vnitřním motivem, popřípadě naši novinku pískované sklo. Pokud se bojíte o zachování intimity, nemusíte – právě skla s motivy, popřípadě mléčná skla, dokážou soukromí bez problému zachovat,“ říká pan Petr Paksi, výkonný ředitel J.A.P., firmy, která se zabývá produkcí skleněných interiérových i exteriérových prvků.

Nápad za milion – reverzní dveře

Koupili jste byt s úzkou chodbou, ze které ústí dveře do dalších místností? Nechce se vám ale pouštět do velkých stavebních úprav? Na to ovšem existuje jednoduché řešení – reverzní zárubeň. Ta je určena hlavně pro dveře, které tvoří jednu rovinu se stěnou, ale otevírají se na opačnou stranu a je jedno, zda jsou pravé, nebo levé. „Všechny dveře v chodbě budou stát tzv. v jednom šiku a nebudou vystupovat do hloubky stěny, jak je tomu u běžných zárubní. Reverzní dveře budete otevírat v opačném směru, než jste zvyklí, tedy tzv. do zárubně, respektive do dané místnosti. Mimo to se jedná i o bezpečnostní opatření, kdy nehrozí poranění osob, které se momentálně pohybují v chodbě, protože dveře otevřete do místnosti, ve které se právě nacházíte,“ vysvětluje výhody reverzního otevírání pan Dušan Vrtal, zástupce marketingu Sapeli. Tento typ otevírání se hodí do každého interiéru. Pro dokonalé souznění jsou použity skryté závěsy, a plochu dveří tak nic nenarušuje.

ČTĚTE TAKÉ:

O level výš – posuvné dveře

Pokud máte možnost větších stavebních úprav, pak přemýšlejte o posuvných dveřích. Nejlepší je zasouvat dveře do pouzder. Celý systém posuvu a boxu se schová do sádrokartonových desek, ale klidně i do klasického obezdění. O posuvných dveřích jsme psali už několikrát. Velmi komplexní článek najdete třeba tady.). Obrovskou výhodou je, že do pouzder můžete zasouvat jakýkoliv typ dveří – dřevěné i celoskleněné…,“ uvádí pan Petr Paksi, výkonný ředitel J.A.P., firmy, která se výrobou stavebních pouzder zabývá.

Ale nemusíte se omezovat pouze na pouzdra. Dveře lze také zavěsit i na zeď. Tohle řešení ale potřebuje víc místa do prostoru a také dostatek místa na zdi, což u malých chodeb bývá většinou potíž.

Neomezujte se jen na jeden typ dveří

Možná už jste řešili problém, kdy jste v chodbě chtěli použít zároveň otočné i posuvné dveře a nedařilo se sladit design jejich zárubní. Přesně pro vás jsou určeny bezobložkové systémy J.A.P., které nabízejí stejné řešení zárubní pro otočné a posuvné dveře. Vybírat lze z varianty – stavební pouzdro pro posuvné dveře Latente a skryté zárubně pro otočné dveře Latente (zárubeň tvoří se stěnou jednu rovinu), stavební pouzdro pro posuvné dveře Aktive a skryté zárubně pro otočné dveře Aktive (průchod je zcela bez zárubně – designově čistý) a nakonec stavební pouzdro pro posuvné dveře Emotive a skryté zárubně pro otočné dveře Emotive (místo zárubně je použit pouze tenký hliníkový rámeček v šířce několika milimetrů).

Sjednoťte vzhled

Všechny dveře by měly být stejné. Měly by mít stejný design, povrch, barvu. Pokud to tak nebude, bude to vypadat dost špatně. A dnes je v nabídce i možnost, jak udělat stejné opravdu všechny dveře. I ty vstupní. Vchodové dveře Multi od Sapeli se totiž přizpůsobí vašemu interiéru stejně jako chameleon přírodě. Pohledová strana dveří do chodby může být naprosto totožná s dalšími dveřmi na chodbě. A z druhé strany jsou identické s těmi interiérovými, a to ať v HPL, nebo CPL laminátech. Navíc vás dveře i skvěle ochrání, protože splňují hned čtyři speciální vlastnosti. Vyznačují se 2. bezpečnostní třídou, protipožární ochranou, zvukovou odolností v hodnotě 37 dB a klima úpravou, která zajistí, že se dveře vlivem rozdílných teplot před a za dveřmi nezkroutí.

Titulní foto: G Servis