Základ je dobrá postel. Můžete spát na zemi, můžete se zavěsit do hamaky, ale pokud jste to tak nepraktikovali už od dětství, pak to vaše tělo pocítí.

Jedna, nebo dvě matrace na dvoulůžku? To je častá otázka, kterou si kladou zejména mladé páry při nákupu první společné postele. Velká společná matrace vyjde totiž v důsledku mnohem levněji, to je však jediná její výhoda. Uvědomme si, že muž i žena mají jinou hmotnost a jinak matraci tak zvaně proleží. Je tedy docela možné, že manžel by měl mít matraci tvrdou, zatímco jeho paní jen středně tvrdou, a pokud je opravdu drobná, pak možná dokonce měkkou. S dvěma samostatnými matracemi se také mnohem lépe manipuluje a snadněji se čistí.

Velikost

Správná velikost matrace a lůžka je druhým předpokladem kvalitního spánku. Lidé někdy volí dvoulůžko široké pouhých sto čtyřicet centimetrů, což je však ve skutečnosti tak zvané francouzské jednolůžko a dva spáči se na něm pohodlně nevyspí. Šířka matrace pro jednoho člověka by měla být minimálně osmdesát centimetrů, takže dvoulůžko široké sto šedesát centimetrů je opravdu dolní hranice – ideálních je sto osmdesát centimetrů. Délka by pak měla přesahovat alespoň o dvacet centimetrů výšku člověka.

Kvalitní rošt

Většina matrací nebude dobře plnit svou funkci bez kvalitního roštu. K nejlevnějším patří například rošty lamelové, ale existují i takové, které podpírají tělo několika samostatnými body a prodávají se například pod názvem lattoflex. Pokud si však pořídíme opravdu kvalitní a mimořádně vysokou sendvičovou matraci, drahý rošt je zbytečný, protože správné zakřivení páteře při spánku dokáže zajistit sama matrace. Také u takové matrace je sice rošt nutný, aby její spodní část větrala, ale stačí ten nejlevnější.

Dobrá matrace

Trh nabízí celou řadu druhů matrací a bývá těžké se v nich zorientovat. Nejlevnější jsou nízké pěnové matrace, které však nejhůře vyhovují ergonomii páteře. Mnohem lepší je sendvičová verze, která často nabízí i speciální podporu v oblasti beder a ramen. Pokud volíme pružinovou matraci, měli bychom vybrat vždy tak zvané pružiny v taštičkách, což znamená, že každé péro je tvořeno samostatným drátem a podle zatížení se stlačuje bez závislosti na jiném. Obyčejná pružinová matrace je totiž tvořena jedním souvislým drátem, a pokud ji stlačíme v jednom místě, drát se utáhne, a ovlivní tím i ostatní pružiny. Nejlepší jsou matrace pružinové taštičkové kombinované s několika vrstvami změkčující polyuretanové pěny. Některé používají dokonce tak zvanou línou pěnu, která měkne zahříváním lidským tělem. Jedná se o vynález NASA, který před časem našel využití i v bydlení.

Další třídou jsou přírodní matrace. „Ty jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější. Přírodní materiály jsou totiž přirozeně hypoalergenní, antibakteriální a odolné proti roztočům,“ vysvětluje Jakub Šoufek z Přírodní-matrace.cz. Matrace z přírodních materiálů jsou zcela prodyšné, neblokují kožní dýchání a přispívají ke správné funkci lidského metabolismu.

Pro výrobu kvalitních přírodních matrací se používá bavlna, koňské žíně, přírodní kaučuk, kokosová, konopná a lněná vlákna, ovčí vlna i exotické materiály, jako je velbloudí vlna. Kombinace různých materiálů ve vrstvách propůjčuje každé matraci unikátní vlastnosti. Takto vyrobené matrace jsou ideální i pro alergiky, astmatiky, lidi s citlivou pokožkou, bolestmi zad nebo nadváhou. A samozřejmě pro děti, které spánkem tráví mnohem více času než dospělí.

Polštář

Ani sebelepší matrace a rošt však nezaručí kvalitní spánek, pokud máme nevhodný polštář. Velké péřové kreace našich babiček jsou dávno překonány. Jednak existuje řada hypoalergenních materiálů a jednak vhodnější je menší polštář, který podpírá krk, ale nevyvrací hlavu v nepřirozeném úhlu. Také zde je možné doporučit jako materiál zmiňovanou „línou pěnu“. Zajistí nám sladký spánek a příjemné probuzení.