„Při zařizování pokojíčků rodiče často nemyslí na to, že děti si nehrají nebo nečtou jenom u stolu. Jedna lampička na psacím stole a jedno stropní svítidlo jim proto pro jejich různorodé aktivity zdaleka nestačí,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se na navrhování dětských pokojů specializuje už deset let.

V dětském pokoji se dobře uplatní šikovná nástěnná světýlka a malé lampičky s klipy vhodné k postýlce, k přisvícení hrací plochy nebo k prozáření tmavších koutů. Pro dovádění na koberci nebo ke čtení výborně poslouží také bezpečně navržená stojací lampa, připomínající třeba velkou muchomůrku.

Svítící kamarádi

Právě spojení hravého designu s maximálním bezpečím je to, co světýlka určená přímo pro děti odlišuje od běžných svítidel. „Světla v pokojíčku nejsou pro děti jen neživými předměty, zejména menší děti je berou jako svoje svítící kamarády, kteří je ve dne baví a probouzí jejich fantazii a večer je zbavují strachu ze tmy,“ říká Šárka Richtrová, která se při výběru osvětlení zaměřuje na to, jak uvést sny dětí a přání rodičů do reality.

Osvědčenými hity jsou podle ní třeba lehoučká stropní svítidla od francouzského výrobce ve tvaru dráčka, lodičky, kvítku, slona nebo letadélka – nápaditá světýlka vyrobená ze speciální fólie priplak jsou nejen roztomilá a zábavná, ale i snadno omyvatelná a prakticky nerozbitná: nepoškodí a neroztříští je ani divoce vržený míč. Priplak jako materiál je navíc šetrný k životnímu prostředí, neobsahuje škodliviny jako jiné plasty a je stoprocentně recyklovatelný.

Výtečným tipem do dětských pokojů jsou také nalepovací svítící dekorace. Na bílé stěně jsou téměř neviditelné, nabíjí je denní světlo a jejich vlídná zář pak pomáhá dětem při usínání.

Zásady při nákupu osvětlení do dětských pokojíčků podle Šárky Richtrové:

  • světla vybíráme tak, aby byla pěkná, funkční a bezpečná pro malé dětské prstíky, ale i tak, aby děti zároveň bavila a rozvíjela jejich fantazii
  • osvětlíme pokud možno všechna zákoutí, kde děti tráví delší čas
  • zejména noční světýlko u postýlky umístíme tak, aby si dítě mohlo samo snadno rozsvítit i zhasnout
  • s medvídkem, nebo s kytičkou? Pokud máme o typu světla jasno a volíme z více variant, zapojíme do výběru i samotné dítě: jedině tak bude pokojíček vnímat jako opravdu svůj a bude se v něm cítit spokojené a šťastné

Více na www.viabel.cz