Vinyl na podlahách nepoznáte

Společnost Quick-Step představila novou kolekci vinylových podlah Livyn s autentickým vzhledem dřeva a kamene. Jmenují se Balance a Ambient.

Kombinují vzhled a dojem pravého dřeva či kamene s praktickými vlastnostmi, které jsou typické pro vinylové podlahy: jsou teplé, voděodolné, trvanlivé a mají schopnost absorbovat zvuk. Unikátní technologie spár zdůrazňuje autentický dojem dřevěné či kamenné podlahy. Zajišťuje totiž, že charakter i barva hlubokých drážek skvěle ladí s designem každého prkna.

Kolekce Balance představuje vinylová prkna v realistickém dřevěném designu. Pro ty, kteří neholdují dřevu, je tu kolekce Ambient, jejíž dlaždice s kamenným či betonovým designem dodají interiéru neotřelý styl.

Trendem je dokonalá nedokonalost

Nedokonalost a autentické řemeslné zpracování jsou hlavními trendy současnosti. Zákazníci dnes chtějí mít ve svém interiéru nedokonalosti, zároveň by interiér měl evokovat dávné časy. Quick-Step reaguje na tuto poptávku dekorem Řemeslná prkna šedá, který z celé kolekce nejvíce odpovídá těmto požadavkům.

Samozřejmě, že v nabídce je i vzhled dokonalých prken, která nemají jediný kaz, jsou bez suků, prostě vypadají čistě a exkluzivně. A kdo nechce mít doma „dřevěnou“ podlahu, ten může sáhnout po kolekci Ambient, která se skládá ze čtyř vzorů: tří odstínů šedého betonu (světlý, teplý a tmavě šedý) a černé břidlice.

Dýhy na dveřích se suky i v příčném řezu

Firma Sapeli uvedla na trh pro rok 2015 mnoho novinek v oblasti dřevěných dýh. Tento materiál si u zákazníků znovu získává zaslouženou oblibu a ocenění pro své užitné vlastnosti. Nejnovější světové trendy se zosobňují v takzvaných sukatých dýhách, jejichž celkový vzhled se víc přibližuje přírodě a dveřím z masivu. Jak již z názvu vypovídá, na těchto dveřích jsou dominantní suky, čímž dveře více než kdy dříve připomínají jednolitý celek přírodního původu. „Zákazník, který si kupuje masivní dřevěnou podlahu, patří do kategorie náročnějších klientů, jež má vyšší nároky na sladění interiéru a na kvalitu. Nyní už nebude složité zkombinovat přírodní masivní dubovou, smrkovou anebo ořechovou podlahu s typickými suky s dveřmi ve stejném materiálu, designu a také kvalitě,“ zdůvodňuje rozhodnutí, pustit se do výroby dveří ze sukatých dýh Dušan Vrtal.

Velmi lákavé jsou takzvané exkluzivní dýhy čili dýhy z exotických dřevin, například z tropického stromu teak čili teky obrovské, který je vyhledáván pro svou jedinečnost a elegantní vzhled. Zajímavý nádech dostanou dveře vyvedené v dýze z indické jabloně či světlého bambusu. 48 vzorů dýh z exotických dřev doplňuje designová řada, kterou tvoří dalších 49 různých vzorů.

Absolutní novinkou v nabídce jsou dýhy s příčným řezem. Technologicky se jedná o zcela jiný způsob zpracování dřeviny, díky čemuž jsou výsledné dveře zajímavé svým nesourodým vzorem. V zahraničí velmi populární technika zpracování se nyní dostává i do českých domácností.

Modulární dřevěné podlahy

Řada Kährs ID představuje koncept pro další generaci dřevěných podlah této značky. Reprezentantem nových možností v designu i pokládce je vysoce elegantní a kreativní Kährs BLOC Collection. Její základ tvoří tři modulární formáty ve třech dubových dekorech, ze kterých lze skládat variabilní vzory. Třívrstvé dřevěné dílce o tloušťce 15 mm s třímilimetrovou nášlapnou vrstvou z dubu jsou opatřeny spojem pero a drážka s vyjímatelným perem, umožňujícím realizovat nepřeberné množství vzorů - klasické, geometrické i netradiční. Přírodním olejem ošetřené dílce se celoplošně lepí k podkladu a jsou kompatibilní s podlahovým topným systémem. Řadu designů, například rybí kost nebo pletený a holandský vzor, si můžete sami zvolit a naplánovat ve virtuálním showroomu Kährs.

Modulární princip vychází ze vzájemné kombinovatelnosti jednotlivých formátů i dekorů. Skládat tradiční i velmi originální a individuální vzory umožňuje spojovací systém s vyjímatelným perem na dvou stranách každé lamely. Dílce jsou 1lamelové s přiznanou kresbou dřeviny dub včetně přírodou zakreslených nepravidelností a suků. Povrch mají kartáčovaný, chráněný přírodním olejem Kährs. Nápaditou strukturu dekorů v ploše pak jemně zvýrazňují i zkosené hrany jednotlivých modulů.

V Čechách můžete tyto podlahy koupit u společnosti Kratochvíl parket profi.

Vášnivá magnolie

Novinkou ve foliovaných dekorech firmy Trachea je dřevina s opravdu zajímavou strukturou. Jde o magnolii. Vyniká neotřelou strukturou dřevních vláken, která rozehrávají na nábytku harmonické obrazy. Ladné je také zabarvení dekoru - magnoliová barva je odstín bílé s jemně zašedlým nebo krémovým podtónem. Magnolie vyniká také tzv. na dotyk. Fólie je jemně strukturovaná, což přesně zapadá do celkového romantického nádechu, kterým se tento dřevodekor vyznačuje.