Jak to udělat, když potřebujete v samotném prostoru mít místo na kancelář, odpočinek, ložnici, jídelnu i kuchyň? Jde to jen velmi těžko. Mistři jsou v tomhle Japonci, ale jejich mikrobyty o velikosti 3x3 metry jsou už opravdu přemrštěné.

Tenhle byt v Gramercy Park v New Yorku je také malý. Je to taková typická garsonka, ale úprava od architektonické kanceláře MKCA ukazuje cestu k většímu bydlení. Může za to posuvná stěna. Elektricky posuvná stěna s integrovanou otočnou televizí vytváří prostor zrovna takový, jaký je zapotřebí.

Na jedné straně je ložnice s výklopnou postelí. Když se postel zaklopí, vznikne velká šatna, protože zadní stěna je vlastně velká vestavěná skříň.

Na druhé straně je obývací pokoj a pracovna. Zatímco u nás by asi lidé řešili podobné bydlení nepohodlnou rozkládací pohovkou, tady pohovka je opravdu jen pro relaxaci a postel je plnohodnotná a pohodlná. Pokračující vestavba skříně s posuvnými dveřmi na zadní stěně pak ukrývá i kancelář s poličkami, počítačem i minibarem.

V místě, kam už posuvná stěna nezasahuje, je malý jídelní stolek s dvojicí židlí a ve výklenku malá kuchyně. Koupelna je obložena šedivým obkladem imitujícím žulu a vešla se sem i zkrácená sedací vana.