Oddělte interiér a exteriér

Posuvné dveře nemusí oddělovat pouze jednotlivé místnosti v interiéru, ale mohou sloužit také k oddělení vnitřního prostředí od vnějšího například u vstupu na zahradu nebo terasu. „Jednou z možností je systém, který se skládá ze dvou navzájem sousedících dveřních křídel, kdy jedno zajíždí paralelně za druhé. Z venkovní strany mají dveře drobné madlo, které umožní, abychom je zavřeli i z venkovní strany,“ říká Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, která se výrobou posuvných oken a terasových dveří zabývá.

Další zajímavou možností je oddělení venkovních prostor s pomocí velkoformátových oken v hliníkovém subtilním rámečku, která sahají od samé podlahy až po strop. Ty nabízejí ničím nerušený panoramatický výhled do okolí a zároveň mají i přes své nadstandardní rozměry výborné tepelně izolační vlastnosti. Bezpečnost velkoformátových oken je zaručena sériově integrovanými senzory proti sevření.

Vynikající tepelně izolační vlastnosti mají i posuvně-zdvižné dveře, které vyhovují i podmínkám stanoveným pro nízkoenergetické a pasivní domy. „I přestože dveřní posuvné křídlo váží 300 nebo i 400 kg, tak s ním bez problémů může pohnout i pětileté dítě, protože celé křídlo se samo lehce nadzvedne na ližině na vodítku nad kolejnici, která už je součástí hliníkového prahu, a na ložiskách opět velice lehce ovladatelným pohybem popojíždí směrem za pevně zasklenou část,“ uvádí Ing. Miroslav Culka.

Posuňte dveře 3x3 m jedním tlačítkem!

Pokud hledáte opravdu komfortní řešení pro otevírání a zavírání venkovních posuvných dveří a oken, mohl by vás zaujmout systém e-slide. Díky třem integrovaným motorům můžete křídlem o velikosti až 3x3 m a váze do 250 kg pohnout pouze zmáčknutím jediného tlačítka. Elektronické otevírání či zavírání dveří se ovládá buď pomocí tzv. boardu, který je umístěný na křídle dveří, nebo klíčovým spínačem instalovaným v těsné blízkosti dveří v interiéru či exteriéru. Využít lze samozřejmě i dálkové ovládání.

Ladný a komfortní pohyb nábytkových zásuvek

Elegantní řešení v podobě výsuvných mechanismů se často uplatňují také u nábytku. Díky nim vám stačí jediný jednoduchý pohyb a snadno a rychle se dostanete ke svým věcem, které v danou chvíli nejvíce potřebujete. I v případě výběru zásuvek se rozhodně vyplatí vsadit na kvalitu. Nekvalitní výsuvy by vám mohly totiž způsobit starosti v podobě problémového otevírání nebo nepříjemného drhnutí. S kvalitními výsuvy se vám však toto nestane a ještě můžete získat i něco navíc. „Pokud si potrpíte na ticho a klid, tak by vás mohl zaujmout SOFT CLOSING, což je systém speciálních tlumičů, který je určen pro tiché a absolutně bezhlučné dovření zásuvek nebo dvířek. Tlumiče dvířka či zásuvky zbrzdí a zajistí jemné zavření. A jestliže hledáte komfortní řešení, které vám při otevírání ušetří veškerou námahu, tak volte systém TOUCH LATCH, což je typ tzv. bezdotykového otevírání, kdy stačí na dvířka pro jejich otevření pouze zatlačit, a ony se samy vysunou,“ uvádí Ing. Zdeněk Blažek, manažer marketingu Dřevojasu, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku.

Aby vám otevírání a zavírání zásuvek s výsuvnými mechanismy nečinilo žádné problémy, je důležité také zvolit správné a kvalitní úchytky. Pro široké zásuvky (tzv. kontejnerové) je vhodné volit dlouhou úchytku, aby se skříňka dobře otevírala. Pro menší zásuvky je možné volit vyfrézované úchytky, které nabízí například společnost Trachea.