Kouzelné slovíčko NANO

Nanotechnologie přinášejí nové možnosti ochrany pro nejrůznější materiály. Za vše mohou velice malé nanočástice, které vytvářejí na povrchu předmětů neviditelnou mřížku. Ta má široké spektrum vlastností:

  • odpuzuje nečistoty, vodní kámen, mastnotu,
  • je hydrofobní,
  • zajišťuje mechanickou odolnost povrchu,
  • usnadňuje čištění povrchů pouze vodou,
  • odbourává nutnost používat úklidovou chemii.

Pískované sklo jedině s nanovrstvou

Pískované sklo získalo v minulosti samolepku těžko udržovatelného povrchu s malou mechanickou odolností… Díky nanotechnologiím je však i tento problém vyřešen. „Pískované sklo vzniká otryskáním skla proudem jemného písku, tzv. hliníkových částeček, které sklo narušují, vytvářejí v něm prohlubně – tedy pískovaný dekor. Dříve touto výrobní operací produkce pískovaných skel končila. Povrch skla tak zůstával otevřený všem nečistotám,“ vysvětluje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která je výrobcem pískovaného skla, a pokračuje: „Abychom těmto problémům předešli, opatřujeme pískované plochy nanolakem, který na závěr vyleštíme do dokonale hladkého povrchu. Vrstva chrání dekor před mechanickým poškozením, umí eliminovat tvorbu otisků prstů a samozřejmě zajišťuje jeho snadnější údržbu.“

Znáte Anti Calc?

Pohráváte si s myšlenkou, že byste svou starou vanu nahradili překrásným sprchovým koutem? Pak určitě sáhněte po celoskleněném modelu. Světem koluje fáma, že prosklené sprchové kouty jsou velmi náročné na údržbu. Opak je ale pravdou. Skla je možné opatřit speciální nanotechnologií – jde o povrch Anti Calc, který zabraňuje tvorbě vodního kamene, srážení vody a páry a tedy vzniku nevzhledných kapek a map na skle.

Koupelna = nanoráj

Nanočástice můžete nanést sami na jakékoli povrchy, nejlépe v koupelně, kde vám prokážou největší služby. Nemusíte k tomu mít žádné speciální stroje. Stačí přípravky, kterých je na trhu hned několik. Jednoduchá aplikace nastříkání a vyleštění vytvoří na povrchu vrstvu, která funguje jako perfektní vosk na karoserii auta – ochrání, vyleští, srovná.

Na jednoduché čištění a údržbu skleněných a keramických povrchů, glazovaných obkladaček, sanitární keramiky a pro snadné odstranění nečistot, usazenin a stop po mýdle můžete použít třeba sadu speciálních nanopřípravků Dreja-Clean. Ta je vhodná k použití jak na povrchy, které už byly opatřeny nanovrstvou přímo od dodavatele, a je třeba ji pouze zrenovovat, tak i na ty, jež se s touto ochranou ještě nikdy nesetkaly.

„Tato nanovrstva vytváří ochranný povlak, který zvyšuje hygienické vlastnosti ošetřeného povrchu. Chrání před vodním kamenem, bakteriemi a plísněmi. Veškeré možné nečistoty se nabalují na kapky vody a po materiálu stékají – tato vlastnost je často označována jako tzv. lotosový efekt,“ vysvětluje Ing. Zdeněk Blažek, manager marketingu Dřevojasu, v. d., tradičního českého výrobce koupelnového nábytku, a pokračuje: „Takto ošetřený povrch se smí umývat pouze vodou bez chemických čisticích prostředků a stírat textilním hadříkem.“

Tvrdé, pevné, dokonalé

Přírodní materiály se v interiéru zkrátka špatně udržují, navíc jsou choulostivé na kolísavé teploty či vlhkost. Pokud se rádi obklopujete dřevem, řešením jsou odolné laminátové povrchy, které se pyšní špičkovým designem a snadnou údržbou. A nemusí to být laminát jen na zemi. Některé z laminátových povrchů, jako například SOLO 3D pro dveře značky Solodoor, vykazují neuvěřitelnou odolnost proti otěru, vysokou tvrdost i odolnost proti nasákavosti chemikálií. A i když mají tyto povrchy trojrozměrnou strukturu a předpokládali bychom u nich složitou údržbu, jejich pořízením například na interiérová dveřní křídla si výrazným způsobem usnadníte péči o domácnost.

Konec statické elektřině

Víte, proč ulpívá prach na nábytku i na svislých plochách a na těch vodorovných se usazuje rychlostí Formule 1? Protože všude kolem nás je statická elektřina. A jsou povrchy, které touto elektřinou jsou vyloženě nabity. Naše oblečení toho je příkladem. Jenže i na nábytku vzniká elektrostatické pole, které přitahuje prach. Zbavit nábytek tohoto náboje znamená poloviční vítězství nad usazeným prachem.

Tak například u Dřevojasu je součástí nové lakovací linky i proces, při kterém je lakovaný nábytek zbaven elektrického náboje a stává se maximálně antistatickým. To znamená, že dokáže eliminovat ulpívání prachu a tvorbu otisků prstů.

Mat v matu

Nábytek v matném dekoru nebo nerezové plochy – tyto materiály otisky prstů přímo magicky přitahují.

I v tomto případě nad nimi ale lze vyhrát. „Maty jsou v současné době velmi trendy dekorem. Dělají každý barevný odstín jemnější a navíc jsou vizuálně i na dotek doslova hebké. Mat dokáže eliminovat odrazy světelných efektů. V podstatě to znamená, že povrch je stále stejný, nepromítají se do něj žádné odlesky, předměty, světla. Králem mezi těmito povrchy je určitě mat v provedení akrylátového materiálu. Akryláty jsou zdravotně nezávadné, netoxické a navíc jsou schopné eliminovat otisky prstů, což je pro tento povrch zcela zásadní. Mnohé starší matné materiály bojovaly právě s abnormální tvorbou oťapek. Toho se s T.acrylic mat opravdu nemusíte bát. Otisk prstu, zpocené nebo mokré ruce – nic na povrchu nezůstane,“ informuje pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, a. s., největšího českého výrobce nábytkových dvířek.

Sen každé hospodyňky

Nejméně oblíbená domácí práce? Spolu s žehlením je to určitě umývání oken. Ovšem my máme dobrou zprávu – i okna už se mohou mýt skoro sama. „Revoluční povrchová úprava High Definition Finishing (HDF), která je při výrobě oken Synego od DAFE-PLAST použita, přináší snadnější a jednodušší údržbu oken. Speciální receptura materiálu uzavře celý povrch profilu okna, který je viditelně hladší a zajistí jeho vysoký lesk. Díky tomu okna zůstanou nejen déle čistá, ale také se mnohem snadněji myjí a přiléhající špínu odpuzují. Volit můžete i mezi různým barevným provedením. Ať už z široké škály barevného vzorníku DAFE-PLAST či z nových dekorů cherry amarreto, sorrento balsamico, aluminium, winchester,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, která se výrobou oken Synego zabývá.