Brokis se pravidelně objevuje na prestižních výstavních akcích, jako je třeba Salone del Mobile v Miláně nebo pařížský Maison&Objet.

Skláři z Vysočiny o sobě dali poprvé vědět v roce 2010, kdy během pražské přehlídky Designblok značka Brokis představila své tři kolekce svítidel: Teo, Zubatá a Muffins. A už při své premiéře získala za nejlepší kolekci svítidel cenu šéfredaktorů.

Lucie Koldová a Dan Yeffet

Skloubením tradičního ručně foukaného skla s vytříbenými materiály, jako jsou dřevo a ručně opracovaný kov, získávají kolekce osvětlení Brokis i mezinárodní uznání. Jednoduchý design a výjimečná kvalita lamp Muffins zaujala i značku Yves Saint Laurent, která je v roce 2011 využila v televizní reklamě na svou pánskou kolekci. Portfolio společnosti Brokis zahrnuje jak moderní funkční osvětlení a dekorativní objekty, tak jedinečná osvětlovací řešení pro architekty a interiérové designéry.

Lucie Koldová

Boris Klimek

Sklárna na Vysočině se původně specializovala na ruční výrobu skla převážně pro interiérovou osvětlovací techniku ve formě malých sérií dílů pro dražší svítidla. Nestabilita ve sklářství a světová ekonomická krize přivedly majitele k zásadnímu rozhodnutí – vytvoření vlastní kolekce svítidel.

„Firma na výrobu designových svítidel vznikla jako výsledek dlouholeté úvahy o realizaci a vytvoření vlastních kolekcí svítidel. Připravovala se a zrála delší dobu. Krize naše záměry uspíšila. Situace nás přesvědčila, že uzrál správný čas uskutečnit dlouhodobý sen. Bylo na čase využít a aplikovat dlouholetou zkušenost při tvorbě a výrobě svítidel získanou ve sklárně,“ říká Jan Rabell, ředitel Brokisu.

Designéři v praxi

Sklárna se nyní specializuje především na výrobu designových svítidel, klade důraz na vysokou kvalitu a klientům nabízí při výrobě vysoký stupeň individualizace a flexibility.

Brokis vsadil na designéry mladší generace, jako je Lucie Koldová, Dan Yeffet, Daniel Gonzales, Boris Klimek či Tomáš Varga. Lucie Koldová v současné době ve firmě pracuje jako art direktorka.

Dobrým tahem byla také spolupráce s pražskou Vysokou školou umělecko-průmyslovou. Řada Bell vznikla původně jako semestrální úkol Daniela Gonzalese.

Pro sezonu 2015/2016 uvádí Brokis na trh kolekce Flutes, Lightline a Night Birds. Stávající kolekce Mona byla rozšířena o nové typy svítidel jako Mona Medium Floor a Pendant a Mona Wall Medium a Small.

„Brokis cíleně vyhledává nové talentované sklářské designéry a dává jim příležitost uskutečnit jejich vize,“ říká Jan Rabell. „Vybraný design a mimořádná kvalita – to jsou základní znaky našeho portfolia.“

Text: Marie Lucová Foto: Brokis