Každý z nás má svůj vkus, každé astrologické znamení své priority. Co mají společného a v čem je každému z nich dobře?

Znamení ohně:

Beran: Jednoduše a účelně

Beran je hodně aktivní znamení, snaží se žít naplno, a proto chce mít svůj domov pohodlný, aby si v něm odpočinul, ale zároveň velmi praktický, aby se nemusel příliš zatěžovat úklidem a údržbou. Je proto jasné, že si vybírá takový nábytek, který vydrží i méně pečlivé zacházení. Beran patří k velkým individualistům, kteří nejradši všechno dělají vlastníma rukama. Proto rád navštěvuje hobbymarkety a obchody, kde se nábytek a doplňky dají koupit v polotovarech, aby si je mohl dotvořit sám. Na zeď si Beran s chutí pověsí zbraně, ať už originální historické, nebo soudobé repliky, které jsou však provedeny tak, že je od sebe odliší jenom znalec. Chcete-li mu udělat radost, přineste cokoliv v různých odstínech červené, je to jeho oblíbená barva.

Lev: Luxusní vizitka na odiv

Bydlení Lvů je vskutku královské, patří ke královskému znamení. Lvi milují teplé barvy, kterým dominuje zlatá. Nábytek má rád kvalitní, ale především pohodlný. Na designové židle ho tedy rozhodně neužije, dává přednost pohodlnému křeslu a gauči, kam zapadne a může odtud pozorovat okolní svět. Jako doplňky často Lvi volí kožešiny, teplé látky, bohaté závěsy, křišťál a podobně. Dále ke Lvovi patří obrazy, samozřejmě originály. Do obrazů toto ohnivé znamení investuje hodně a většinou mívá šťastnou ruku ve výběru i dosud neznámých malířů. Jde o investici, kterou náležitě ocení až další generace, a to ve chvíli, kdy zjistí, že jí doma na zdech visí miliony.

Střelec: Čím větší, tím lepší

Vládcem Střelce je Jupiter, který jako jeden z největších bohů boří všechny hranice, a proto Střelec chce všechno velké. Velké prostory, velkou pohodlnou sedačku, obrovskou postel, pracovní stůl jako pro pět lidí... Střelci si pořizují často nábytek evokující daleké kraje, které jeho majitel buď navštívil, nebo by navštívit chtěl. V ložnici často dominuje postel s nebesy, v obývacím pokoji velká knihovna plná knih. Obrazy má rád trochu extravagantní a vůbec nemá problém pověsit vedle sebe originál a kresbu svého tříletého dítěte. Nenechte se mýlit, vypadá to skvěle! Vedle výtvarného originálu nebo plastiky klidně umístí rotoped nebo jiné sportovní zařízení, které má sloužit k vylepšení jeho fyzické schránky.

Znamení země:

Býk: Hlavně aby to bylo pohodlné

Býkův byt musí hlavně budit dojem tepla a útulnosti. Nábytek bude nejlépe z masivu a pokud možno vyrobený na míru, aby bylo vidět, že se jeho majiteli dobře daří a nemusí koukat na korunu. Zároveň jde o nábytek, který přetrvá věky a který bude s minimální péčí sloužit i vnoučatům. Když to jde, Býk si nejraději pořídí vlastní bydlení, byt a později dům. Velmi dobře si uvědomuje, že investice do vlastního bydlení se vyplatí. Co se barev týká, dává přednost tlumeným odstínům pastelových barev. Miluje květiny a je jedno, zda jsou v květináči, nebo ve váze. Jestli mu chcete udělat opravdu radost, kupte mu knížku o zahradničení nebo předplaťte podobně zaměřený časopis.

Panna: Všechno v bytě má své místo

Panny jsou velmi systematické a pořádkumilovné, takže u nich v bytě nenajdete nikde ani smítko, podlaha vyleštěná, okna umytá. Na první pohled je vidět, že pořádek, který kolem panuje, potřebuje majitel tohoto obydlí stejně bytostně jako vzduch, který dýchá. Když si může bydlení vybrat, snaží se, aby bylo blízko parku nebo jiné zeleně. Při zařizování bytu dává přednost dřevu a přírodním materiálům. Na co Panny hodně dbají, jsou pokojové rostliny, které pěstují s vášní a neobyčejným úspěchem. Důležité místo zabírá i pracovní stůl, protože Panna patří k lidem, kteří si práci dost často nosí domů.

Kozoroh: Bydlení jako divadelní scéna

Když Kozoroh kupuje byt nebo jeho zařízení, stojí to za to. Nábytek je kvalitní, kůže na křeslech pravá a dojem nezapomenutelný. Zvláště Kozorohové, kteří pracují na místě, kde se čeká, že budou doma přijímat důležité návštěvy, budí občas dojem, že jejich bydlení je připravená scéna, na které má vyniknout jejich vlastní osobnost. Kozoroh velmi pečlivě a dlouho přemýšlí a vybírá, co si do bytu pořídí. Zpravidla si nakonec nechá vyrobit nábytek na míru a často podle vlastního návrhu. Kozoroh si nepotrpí na bytové doplňky, má jich minimum, ale jsou to opravdu vybrané kousky, které by se hodily do specializovaného časopisu o designu.

Příště se podíváme na vzdušná a vodní znamení. 2. díl vychází 5. ledna 2017.