„Kvalitní bezpečnostní dveře odrazují zloděje a snižují pravděpodobnost vykradení nemovitosti až o 80 %,“ uvádí Aleš Ullmann, technický specialista SAPELI. Domácnost ochrání i před požárem a fakt, že je máte, zásadně sníží cenu pojistky vaší domácnosti.

  • Bezpečnostní třída

Pojmem „bezpečnostní třída“ se označuje míra zabezpečení daných dveří a je charakterizována vlastnostmi dveří, díky kterým se dokážou ubránit zlodějům. Bezpečnostních tříd je celkem 6, zvolte ji podle toho, co od svých dveří očekáváte. Optimální jsou dveře 3. bezpečnostní třídy, které mají již velmi vysokou ochranu, ale nejsou takovým náporem pro vaši peněženku. Nižší bezpečnostní třída vám nenabídne skoro žádné bezpečnostní prvky, naopak trezorové dveře třídy 5 a 6 jsou pro běžnou domácnost zbytečné.

  • Materiál

Vybrat si můžete dveře kovové nebo dřevěné. Kvalitní bezpečnostní dveře jsou vždy tuhé kovové konstrukce, s celoplošným krycím plechem, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem. Zajištěny obvykle bývají v deseti až dvaceti bodech a jsou vybaveny kvalitní bezpečnostní vložkou odolnou proti odvrtání, vyhmatání planžetou, vibračním planžetám i metodě SG. Vlastní dveře jsou rovněž vybaveny speciální ochranou vložky a zámku. Musí splňovat nejen nejpřísnější technická, ale i estetická kritéria.

Při koupi bezpečnostních dveří nesmíte zapomenout na bezpečnostní zárubeň. Certifikovaný prodejce vám ji ke dveřím nabídne automaticky. Bezpečnostní zárubeň je několikanásobně zesílena v zámkové části, není možné ji promáčknout nebo roztáhnout.

  • Zámky, klíče, čepy a závěsy

Samozřejmostí u bezpečnostních dveří je bezpečnostní zámková vložka odolná vůči vyvrtání či dalšímu zásahu. Bezpečnostní klíče mají mnohdy chráněný profil, zámek můžete mít jeden nebo více, zamykání klasické mechanické pomocí klíče, chytré elektronické prostřednictvím otisku prstu nebo na dálku mobilním telefonem. Při výběru bezpečnostních dveří sledujte také kvalitu a typ závěsů a počet a sílu uzamykacích čepů. Ty mohou být pasivní (pevně vysunuté ze dveří v oblasti závěsů, které chrání dveře před vysazením), nebo tzv. aktivní vysouvací čepy, ovládané klíčem v zámku. Variantou mohou být také tzv. háky, které nahrazují čepy (tyče).

Tip na zámek

Žďárský výrobce zámků a kování Tokoz představil novou mechatronickou zámkovou vložku Tokoz ePRO. Jde o klasický zámek Tokoz PRO 300, který je obohacen o elektronické součásti. Přidáním elektroniky nebyly nijak oslabeny parametry mechanické odolnosti, jako tomu bývá u obdobných produktů, výrobek tedy bude mít odpovídající certifikáty odolnosti. Vložka je primárně určena pro zabezpečení objektů, které vyžadují víceúrovňové řízení přístupu s flexibilní správou.

  • Protihluková a protipožární ochrana

Protihluková izolace by měla být v dnešní době samozřejmostí. Například nové dvoufalcové dveře Sapeli RC3 GOLIAS odhluční až 43 dB. Dalším důležitým parametrem je protipožární ochrana. Tyto dveře zabraňují šíření požáru (označení EW), tepla (označení El) a kouře. Konkrétní míru odolnosti naleznete v označení na dveřích a udává se v minutách při povrchové teplotě dveří vyšší než 160 °C, což je zápalná hodnota u většiny materiálů. U protipožárních dveří bývá zaručeno, že neprohoří dříve jak za půl hodiny, což poskytuje dostatek času pro případnou evakuaci a příjezd hasičských jednotek. Ty nejkvalitnější dveře pak zabraňují šíření tepla nebo kouře až po dobu 180 minut a vydrží teploty dosahující 1 000 °C. Vždy si ale ověřte platnost těchto hodnot například i dle výsledků nezávislých testů. Mnohdy jsou hodnoty deklarovány, ale v nezávislých testech ČOI dveře pohořely.

  • Vzhled

Bezpečný neznamená ošklivý. Většinou můžete bezpečné dveře dokonale sladit s ostatními dveřmi v interiéru a z druhé strany, z pohledu ze společné chodby v domě, kde se často musí dodržovat jednotný styl, mohou mít zcela jiný design.

  • Reference

Velmi důležitou součástí nákupu bezpečnostních dveří je i pečlivý výběr dodavatele. Nebojte se prověřit si firmu na základě recenzí a zkušeností zákazníků, stejně tak na základě odborných certifikací.

  • Nadstandardní výbava

V nabídce výrobců bezpečnostních dveří můžete najít další speciální vychytávky, které vám v zabezpečení domova ještě dále pomohou: klima provedení II. a III. kategorie pro oddělení prostorů s rozdílem klimatu, kouřotěsná ochrana, digitální kukátko se záznamem pohybu před dveřmi, zámek ENTR pro odemykání pomocí bezdrátové klávesnice, smartphonu nebo otiskem prstu nebo okopný plech chránící spodní část dveří před poničením.