Stará dobrá pára

Tak málo stačí k tomu, aby se design stal DESIGNEM. Jen se podívejte na nábytek, který udělal izraelský návrhář Bar Gantz. Jde o dřevěné pásky, které v páře zohýbal a vytvořil z nich úžasnou sérii poliček, stolků i židlí. Na IMM 2017 v Kolíně nad Rýnem za tohle sklidil ohromný potlesk a také cenu za nejlepší produkt. A přitom párou se dřevo ohýbalo už před stovkami let.

Neuvěřitelná lampa s levitujícími kuličkami

Holandský designér Arthur Limpens z Allocacoc DesignNest chtěl vytvořit nové světlo, které by bylo originální nejen tím, jak vypadá, ale i tím, jak funguje. Chtěl zcela originální funkčně-estetický objekt. Tahle nová lampa má místo klasického spínače dvojici magnetů, které jsou zavřené do dřevěných kuliček. Spodní kulička se vezme, přiblíží se k horní, a jelikož je uvázaná na šňůrce, nikdy se jí nedotkne. Levituje. A tím se i sepne kontakt a lampička začne svítit. Úžasné! Však za tenhle nápad dostal hned Red Dot Design Award.

Pojízdná kuchyně

Není vždycky vhodné, aby se vystavovala na odiv kuchyně. Nebo není třeba zrovna stavět nějakou kuchyni na místě, kde to není potřeba celý rok. Třeba si představte malou kancelář, kde pracujete. Chtěli byste v ní mít kuchyni? Nebo třeba zahrada a ohniště. Je zapotřebí tam hned stavět zahradní posezení a kuchyni? May Kukula to vyřešil tak, že udělal kuchyni pojízdnou. Jde vlastně o pojízdný ostrůvek s integrovanou varnou deskou, malým odkapávačem místo dřezu a odkládacími prostory. Stačí jen natáhnout prodlužovačku… A když není zapotřebí, zasune se do kumbálu.

Zamrzlý „šplouch“

Úžasná křehká krása. To je jakési šplouchnutí do bílého mléka, které zamrzlo v čase. A přitom je to keramická miska. Horní hrana je navíc zdobená zlatou linkou. To je nejnovější kousek turecké umělkyně Aylin Bilgiç.

Stůl zásobený elektřinou

Celá série nábytku do společných prostor obytných domů, čekáren apod. je nazvána jako Commune. Nabízí jej Mitab a navrhlo studio Ascent. Ovšem to není tak úplně ideální nábytek do domů a bytů. My se raději podíváme na jednotlivost, která je v rámci série také v nabídce. Navrhl ji Joel Karlsson a jde o stůl v nádherném designu, který má v každé noze dvojici zásuvek. Je tak geniálně jednoduchý přístup k energii pokaždé, když je zapotřebí. Ať už se stůl používá jako pracovní, nebo jako jídelní.

Ground control to Major Tom

Další oceněný kus z IMM 2017 v Kolíně nad Rýnem vytvořil německý designér David Ciernicki. Jmenuje se Major Tom, což je imaginární postava kosmonauta z desky Davida Bowieho Space Oddity. Proč zrovna Major Tom? Protože jde o malý stolek, který se dá rozdělit na samotnou vrchní část a nohy. Ty jsou ale vlastně roztažitelné pomocí šroubu, takže z tripodu se stane jednolitá tyč. Spojení je jednoduché – na zacvaknutí. A dá se s ním točit. Jako Major Tom na orbitě.