Kvalitní schodiště musí splňovat nejen estetické nároky, ale zejména požadavky technické, provozní i funkční. Je důležité, aby bylo bezpečné při výstupu i sestupu, pohodlné, snadno dostupné ze všech místností, dobře větratelné a staticky vyhovující. Musí být odolné vůči opotřebení, správně osvětlené a samozřejmě prostorově úsporné, aby nezabíralo v bytě či domě příliš zbytečného místa.

Před nákupem schodiště, které není právě nejlevnější záležitostí, je třeba pečlivě zvážit tato fakta:

1) Jaká je jeho funkce?

Je to hlavní schodiště domu či bytu, povede do často používaných místností, nebo je to boční schodiště, které bude využívané méně. Hlavní schodiště by mělo být široké optimálně 90 cm, aby se na něm mohli pohodlně vyhnout dva lidé a případně bylo možné po něm stěhovat nábytek. Malé schodiště vedoucí na půdu, do ložnice či pracovny samozřejmě může být menší a užší. Kromě jiného tak působí i útulněji.

2) Jaký bude jeho tvar a velikost?

To souvisí přímo s funkcí schodiště. Centrální schodiště by mělo být ideálně rovné nebo zalomené přímo, schodiště vedoucí do méně využívaných místností nebo tam, kde potřebujeme šetřit místem, může být točité. Točité schodiště také samozřejmě bývá menší a užší, centrálnímu schodišti dopřejme více místa, můžeme z něj zároveň vytvořit dekorativní dominantu místnosti.

3) Jaký materiál zvolit?

Parametry schodiště

Šířka schodiště má být 90 cm. Výška zábradlí - 90 cm. Pochozí výška schodiště - minimálně 190 cm. Výška schodišťového stupně v rozmezí 18-24 cm. Šířka schodišťového stupně od 20 do 26 cm. Šířka stupně v ose točitých schodů - minimálně 24 cm. Rameno schodiště má mít maximálně 18 stupňů. Hloubka podesty rovná se šířce ramene. Vstupní prostor má být o 10 cm hlubší než šířka ramene. Hloubka vstupního prostoru - minimálně 160 cm.

Dřevěné schodiště má samozřejmě svoji neopakovatelnou přírodní atmosféru, takže kdo ho zvolí, neudělá chybu. V takovém případě je třeba vybírat tvrdá dřeva, jako jsou buk, dub, jasan nebo javor.

Kovová schodiště se vyrábějí z povrchově upravené oceli nebo z nerez materiálu, který je v současné době velkým trendem. Jedinou jeho nevýhodou je jeho vyšší cena. Pozor však na to, že některá schodiště mají až příliš tvrdý a jakoby průmyslový vzhled, což není pro určité interiéry vhodné.

Velmi oblíbeným typem je tzv. kombinované schodiště, kdy se kombinují materiály kov – dřevo – sklo, nebo betonové schodiště, které se obkládá dřevem, dlažbou či umělým kamenem.

I detaily hrají důležitou roli

Nezapomínejte na to, že schodiště není věc, kterou v bytě po dvou třech letech vyměníte, proto dbejte pečlivě na každý detail, který se později může ukázat jako správná volba nebo velký problém.

Interiérové schodiště nepatří do exteriéru a naopak. Podle toho je třeba volit velikost schodiště, jeho šířku, výšku nášlapu mezi jednotlivými schody, materiály, ukotvení schodů (to je důležité zejména kvůli rezonanci neboli hlučnosti). Důležitá je i jejich úprava proti mechanickému opotřebení (například lakování či speciální nátěry) či jejich praktičnost. Například módní skleněné nášlapy nebo skleněné či nerezové zábradlí nás nutí k tomu, abychom je udržovali v neustálém lesku, velmi zdobené kovové zábradlí zase bývá místem, kde se nejvíce usazuje prach a nečistoty.

Schodišťová zábradlí

Zábradlí je oporou při výstupu i sestupu, zabraňuje pádu, ale má vliv i na celkový vzhled schodiště. Má splňovat minimálně požadavky na výšku, pevnost a rozměry výplní. Dalším kritériem je i přístup k zábradlí. Optimální výška je 90 až 110 cm. Tvar a povrch madla mají zaručit hladké klouzání ruky. Je-li schodiště obezděno schodišťovou zdí, osadíme madlo tak, že prostor mezi zdí a madlem má být minimálně 40 mm. Důležitým prvkem je uchycení zábradlí na začátku a na konci schodišťového ramene. Výplň zábradlí může být plná nebo dělená. U dělené nesmí vznikat svislé mezery širší než 13 cm.

Osvětlení a bezpečnost

Schody patří mezi rizikové části domu, a tak bezpečnou chůzi po schodišti ovlivňuje také osvětlení, aby byly stupně dobře rozeznatelné. Pohyb po schodech nám usnadní doplnění denního světla umělým osvětlením. Osvětlení má umožňovat bezpečnou chůzi hlavně ze schodů a co nejméně oslňovat. Je tedy dobré zvolit několik menších světel, která budou osvětlovat jednotlivé schody ve všech úsecích. Skvěle se hodí nástěnná svítidla nebo LED pásky nebo malá LED světýlka u každého schodu.