Často ale zapomínáme na to, že to jsou zkrátka jen zvířata a podle toho se také chovají, takže když zjistíme, že nám náš pes už zase rozkousal další botu nebo kočka rozškrábala polstrování na židli, začneme vidět rudě a může nás trefit infarkt. Existují ale pomůcky a prostředky, s jejichž pomocí můžeme řádění našich čtyřnohých mazlíčků předejít.

Nejhorší je, když se nudí

Kočky i psi jsou společenští tvorové, takže když je necháváte dlouho doma samotné, je jim smutno a také se nudí. Výsledkem toho je, že si jako zábavu najdou vaše boty v botníku, polštáře v posteli, skleničky na poličce. Po návratu domů se pak nestihnete divit, jakou spoušť dokázal váš mazlíček doma vytvořit. Je proto potřeba pořídit mu nějaké hračky, se kterými se bude moci zabavit.

Moje postel není tvoje postel!

Jsou lidé, kteří bez svých mazlíčků, a většinou to bývají kočky, nespí. Ale vaše zvíře by mělo mít svůj vlastní pelíšek. Pro jeho i vaše pohodlí, také kvůli chlupům, které jim padají a které pak mohou nepříjemně svědit na obličeji, a rovněž proto, že váš partner nebo dítě nemusí sdílet stejnou ochotu dělit se o postel se zvířetem. Koneckonců na trhu je k sehnání opravdu spousta kočičích a psích vymožeností.

Pozor na ostré drápky

Majitelé koček si často stěžují na to, že nevědí, jak svým kočkám zabránit v tom, aby neničily pohovky, křesla nebo polstrování dveří svými ostrými drápky. Brousit si drápy je pro kočky přirozené a potřebují to. Proto je nezbytné vybavit svoji domácnost pořádným škrábadlem. Pokud si pořídíte odpočívadlo pro kočky, škrábací sloupky jsou jeho součástí a vy máte vystaráno. Pokud máte menší byt, pak je dobré zvolit menší stojící nebo nástěnná škrábadla a klidně pořídit dvě nebo tři na různá místa.

Malý tip: V obchodech s potřebami pro chovatele můžete zakoupit prostředky, které přitahují, nebo naopak odpuzují kočky. Většinou se vyrábějí ve spreji a stačí jimi postříkat danou část nábytku, nebo naopak škrábadlo. Pokud nejste příznivcem chemických prostředků, velmi dobře se osvědčilo potřít pohovku nebo židli citronovou šťávou nebo troškou chilli papričky. Nezanechávají na nábytku stopy a kočkám opravdu nevoní. Naopak pokud chcete naučit kočku na nové škrábadlo, stačí ho pokapat pár kapkami kozlíku lékařského (seženete jej v každé lékárně) a vaše kočka se do nového škrábadla doslova zamiluje!