Sprcha už není nouzové řešení

Pryč jsou ty doby, kdy si sprchový kout pořizovali jen ti, kteří měli malou koupelnu, kam se vana nevměstnala. Zatímco dříve byly standardní rozměry vaničky 75 x 75 cm, dnes se vyrábějí velikosti různé, dokonce například 180 x 100 cm. Sprchové kouty také výrazně změnily podobu a staly se z nich designové prvky, které nejen mohou šetřit místo v koupelně, ale pro mnoho lidí jsou hygieničtější než vany (ležet ve vodě, do které jste ze sebe smyli pot a prach z celého dne, připadá mnoha lidem opravdu nezdravé a rozhodně neromantické). Sprchové kouty samozřejmě ocení senioři.

Pro náročné samozřejmě není problém do sprchy zabudovat masážní panel, sprchu z boku nebo od stropu, a pro ty, kteří mají malé děti a přece jen by pro ně chtěli mít místo na "cachtání", je možné zakoupit hluboké vaničky.

Co je úspornější?

To je velmi těžká otázka. Mnoho lidí před sebou vidí vanu plnou vody a už automaticky odpoví, že přece sprcha. Není to tak úplně pravda. Zkusme to spolu spočítat: Klasická sprchová hlavice má průtok zhruba deset litrů za minutu. Dáte-li si rychlou, dvouminutovou sprchu, spotřebujete tedy dvacet litrů vody. To ještě šetříte. Ale pokud si myjete hlavu, pod sprchou se zdržíte v průměru pět minut a spotřebujete padesát litrů. Stále si myslíte, že je to nepatrně málo v porovnání s vanami, které mají většinou objem 110 až 150 litrů? Ale to je zpravidla vana prázdná.

Při koupi vany si zjistěte, zda výrobce udává objem vany včetně koupající se osoby, tedy kolik vody potřebujete pro svou koupel, nebo bez ní. Pokud bez ní, pak je třeba odečíst si zhruba sedmdesát litrů, což je standardní koupající se osoba. Na napuštěnou vanu pak můžete spotřebovat i mnohem méně než padesát litrů.

Takže kdo je vítěz?

Příznivci vany mají jasno: děti si v ní mohou pohrát, osprchovat se v ní můžeme také, navíc k vanám lze nainstalovat často elegantní zástěny, které celou vanu nebo jen její část zakryjí, takže voda nestříká všude okolo, a mnoho lidí nedá dopustit na večerní relaxační koupel po náročném dni.

Ve výsledku ani jedno řešení není správné nebo špatné, je to jen na vašem životním stylu a vašich preferencích. Dbejte však na to, aby vana, či sprchový kout, které si zvolíte, byly nejen elegantní, ale hlavně praktické z hlediska údržby, pohodlné pro všechny členy rodiny (není nic horšího než malá vana, kterou si pořídíte kvůli dětem raději než sprchu a do které se váš dvoumetrový manžel prostě nevejde) a aby byly vyrobeny z kvalitních materiálů, které zaručí jejich dlouhou životnost.