Bez ledničky prostě v kuchyni fungovat nemůžete, to dá rozum, ale jak vybrat tu pravou? Co to je akumulační doba, nulová zóna, jaký je rozdíl mezi klimatickou a energetickou třídou? Poradíme vám!

Co je klimatická třída?

Je to jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru chladničky. Jiné požadavky budete mít na chladničku do kuchyně, kde je celoročně stálá teplota, než na přístroj na chatu, kde se teploty často mění. Ledničky a mrazničky rozdělujeme do čtyř klimatických tříd podle teploty místnosti, ve které budou stát.

**SN – teplota okolí +10 až +32 °C

N – teplota okolí +16 až +32 °C

ST – teplota okolí +18 až +38 °C

T – teplota okolí +18 až +43 °C**

Většina přístrojů je zařazena do několika klimatických tříd zároveň, což znamená, že budou správně fungovat při teplotách odpovídajících rozpětí všech tříd. Například kupujete-li ledničku, která bude stát v chladné spíži nebo sklepě, měla by být ze třídy SN (tedy od 10 °C), horní hranice není důležitá.

Je třeba si uvědomit, že pokud přístroj nemá optimální podmínky pro svůj provoz, bude to mít vliv na jeho funkčnost a také na zvýšenou spotřebu energie.

Jak zvolit energetickou třídu?

Od energetické třídy se odvíjí roční spotřeba energie. Na energetických štítcích je samozřejmě pouze orientační, protože vychází z nereálných podmínek (lednička je neustále zavřená, je však potřeba počítat s otevíráním dvířek, ukládáním potravin po nákupu atd.). Samozřejmě nejlépe vychází spotřebiče ze třídy A+++, avšak bývají i nejdražší. Nicméně pro běžnou spotřebu jsou vhodné všechny spotřebiče ze tříd A++ nebo A+.

Je důležitý počet kompresorů, nebo termostatů?

Pro praktické používání kombinované chladničky není příliš důležité, kolik má přístroj kompresorů. Na našem trhu najdete chladničky s jedním až třemi kompresory. U spotřebičů se třemi kompresory slouží ten třetí pro separátní nastavení teploty v tzv. nulové zóně, která je určena k uchovávání choulostivých potravin, jako je čerstvé maso nebo ryby (výrobci ji nazývají například BioFresh, CoolSelect a podobně). Mnohem důležitější je, zda má kombinovaná chladnička dva termostaty, tedy zda umožňuje nezávislé a přesnější nastavení teploty v chladicí a mrazicí části. I když většina chladniček s dvěma termostaty má zároveň dva kompresory, některé mají jen jeden. Takže při výběru dbejte spíš na to, kolik termostatů přístroj má, případně zda je pro vás důležitá speciální přihrádka – nulová zóna.

Víte, co znamená...

6. smysl ledničky? 6. smyslem se označuje senzorová technologie, která ovlivňuje výkon kompresorů tak, aby byly zachovány ideální teplotní podmínky pro uchování potravin. Tato technologie prodlužuje jejich čerstvost a trvanlivost.

Akumulační doba? Akumulační doba chladničky znamená, že po stanovenou dobu zůstanou potraviny zmrazené i po výpadku proudu.

Alarm otevřených dveří? Alarm otevřených dveří je praktická funkce, která pomáhá udržovat optimální teplotu uvnitř chladničky. Pokud dveře zůstanou omylem otevřené, například během večírku, chladnička vás na to upozorní. Tato funkce přispívá k efektivnější cirkulaci vzduchu a úspoře energie.