Spánek zlepšuje naši produktivitu, odbourává stres, zajišťuje fyzický i psychický odpočinek, zvyšuje schopnost přemýšlet, umožňuje mozku třídit informace i emoce a spoustu dalších tělu prospěšných věcí. Jedním z důležitých předpokladů, jak mít co nejlepší spánek, je kvalitní matrace. To jde ruku v ruce se správnou životosprávou, životním stylem a psychickou pohodou. S tím vám příliš pomoci nedokážeme, s matrací však ano.

Správná tvrdost

Jistě dnes již lze pořídit relativně levné matrace, které ale nemusí odpovídat vašim preferencím. Nelze říci, zda je lepší měkká, nebo tvrdá. Obecně platí, že lidé s vyšší vahou by si měli zvolit matrace tvrdší a obráceně. Každopádně nekupujte podle ceny, ale podle toho, zda se vám na matraci příjemně leží. V obchodech vám dnes již poradí, případně si ji můžete vyzkoušet.

Materiál matrace

Matrace se vyrábí z mnoha druhů materiálů a jejich kombinací. Lze říci, že méně nákladné matrace bývají z levnějších materiálů. To ale neznamená, že musejí být nutně horší. Cenově dostupnější jsou například matrace z PUR pěny. Do matrací, které nebudeme využívat každý den, není nutné investovat příliš mnoho. Hlavní pozornost bychom měli soustředit na matrace určené ke každodennímu spánku a zde opravdu pečlivě vybírat. Velmi oblíbené a kvalitní jsou matrace z xdura pěny nebo líné či paměťové pěny.

Vhodný rozměr

Dnes již prakticky neexistuje omezení, co se týká velikosti matrací. Tedy pokud máte dostatek prostoru v ložnici. Vyberte tedy takový rozměr, který vám vyhovuje. Nemusí platit, že čím větší, tím lepší. Matrace 180 x 200 cm je už opravdu hodně velká (a také dražší), zvolili bychom střídmější, ale přesto pohodlnou matraci 160 x 200 cm. Pro dva ideální a co ušetříte na velikosti, to přidáte do kvality.

Vliv na zdraví

Není nic horšího, než se vzbudit s bolestí zad nebo přeleželým krkem. Tady není co řešit. Na vině bývá ve většině případů nekvalitní matrace. Využijte tedy velkého výběru matrací a používaných materiálů. Moderní matrace vynikají tvarovou stálostí, výbornou prodyšností a antibakteriálními vlastnostmi.

Nejsme naivní a víme, že ani ta nejkvalitnější matrace vám nezajistí bezproblémový spánek, do hry vstupuje celá řada dalších faktorů. Nicméně věřte, že s dobrou matrací se vám bude usínat lépe.