Dveře si nepořizujeme na pět nebo deset let, předpokládáme, že nám vydrží mnohem déle, proto je důležité věnovat jejich výběru takovou pozornost. Podléhat momentálním módním trendům se tedy nemusí vyplatit, neboť za několik let byste mohli být se svým původním výběrem nespokojeni.

S novými dveřmi vybíráme i zárubně, kování a kliku, volíme jedno či dvě křídla. V interiéru a mnohdy i vstupní dveře již nemají prahy, které se používají spíše ve starší zástavbě. Někde majitelé volí tzv. mechanický práh. Jeho výhodou je, že když jsou dveře otevřené, je téměř neviditelný, a teprve se zavřením dveří se vysune, a zamezí tak proudění studeného vzduchu do místnosti.

Základní parametry, které by dveře měly splňovat

Minimální šířka interiérových dveří by měla být 80 centimetrů, u vchodových dveří je to podle normy minimálně 90 centimetrů. U interiéru je rozměr dán praktičností: stěhování nábytku či jakýchkoli objemnějších předmětů je rozhodně u dveří o šířce 60 cm nemožný! Kromě toho širšími dveřmi se pohodlněji prochází. Úzké dveře můžete zvolit například na toaletu nebo do spíže, ale obecně se doporučuje, aby i ty měly šířku pokud možno alespoň 70 cm. U hlavního vchodu vás limituje norma. Na tu je dobré podívat se zblízka kvůli vstupním dveřím, i pokud jde o protipožární ochranu.

Dalším důležitým faktorem je, zda chcete zvukově izolační dveře, a to platí nejen pro ty vstupní, u kterých je to dnes v podstatě samozřejmostí, ale také zda zvolíte zvukově izolační dveře i do interiéru. Pokud vás budí sebemenší hluk, například televize nebo bydlíte-li v domácnosti s dalšími členy, kteří jsou zvyklí na jiný režim než vy, stojí tato možnost za uvážení. S tím souvisí i další požadavek. Máte zvířata nebo děti? Následky jsou – alespoň pro byt – někdy totožné. Vyplatí se proto dveře s vyšší mechanickou odolností.

Jaký způsob otevírání zvolíte?

U vstupních dveří jsou možnosti dány množstvím místa. Někdo preferuje dvoukřídlé dveře, někdo klasické jedno křídlo s klikou. V interiéru se dvoukřídlé dveře využívají málokdy, ale můžete volit mezi klasickými jednokřídlými dveřmi či posuvnými dveřmi nebo dveřmi pouzdrovými, které jsou velmi praktické, máte-li málo místa. Vyplatí se nesáhnout po nejlevnějších výrobcích. Další možností jsou třeba dveře otočně kyvné nebo lítačky. Přihlédněte i k tomu, kam dveře vedou. Například na toaletě máme někdy raději více soukromí – včetně toho akustického.

Jaký materiál je nejlepší?

Pokud už víte, jaký druh dveří, rozmyslete si, jaký materiál zvolit. Stále vede dřevo, nebo na povrchu dýha. Její nevýhodou je fotosenzitivita, takže po určité době dveře, obzvláště jsou-li na slunném místě, pravděpodobně ztratí svou původní barvu. U dveří se dřevem různého zpracování je důležité dodržovat pokyny výrobce k jejich údržbě, jinak nelze zaručit dostatečně dlouhou životnost, či při nejmenším zachování stejného vzhledu. Mnoho tedy volí – zejména pokud jde o vchodové dveře, variantu s horní fólií. Ta bývá levnější než dýha a lépe se udržuje.

Pokud chcete dát přednost jinému materiálu, můžete vybírat mezi plastem či laminátem, pro málo užívané a nenamáhané vchody existuje i možnost dveří vyrobených ze speciálního kartonu. Do některých typů interiérů můžete sáhnout i po skleněných dveřích, které existují v průhledné i mléčné variantě nebo s dekory.

Jaké vybrat kování?

Kováním se samozřejmě nemyslí jen klika. Můžete mít třeba kování rozetové – tedy takové, kdy jsou klika a klíč zvlášť. Opakem je kování štítové, kdy jsou klika a klíč neoddělitelné. Zámek ale vůbec nemusíte mít. Vyrábějí se i varianty, které zahrnují jen kliku. Ta může být plastová, mosazná (ta je vhodná pro honosnější interiéry), hliníková (častější jsou ale slitiny třeba se zinkem, samotný hliník je z estetického hlediska vhodný leda do retro interiéru), nebo třeba z oceli.