V první řadě je důležité, abyste dbali na pravidelné čištění, protože zašlá špína se velmi špatně odstraňuje, obzvlášť pokud jde o mastné nečistoty v kuchyni nebo nečistoty způsobené vodním kamenem.

Sklokeramické desky

Varné desky mají hladký povrch, na který vám postačí houbička namočená ve vodě, případně čisticí vlhčený ubrousek. Při vzniku velkých nečistot můžete použít speciální škrabky na sklokeramické desky, ale rozhodně nepoužívejte hrubou stranu houbičky, nebo dokonce drátěnku! Těmi byste si desku poškrábali a v mikroskopických rýhách by se usazovaly další nečistoty. Z čisticích prostředků se vyvarujte těch, které obsahují písek. Ideální je používat takové prostředky, které jsou přímo určené pro varné desky.

Sporáky

Připečená mastnota a zbytky jídla na sporáku jsou problémem, se kterým se v kuchyni potýkáme denně. Ani při sebevětší pozornosti se nelze znečištění stoprocentně vyvarovat. Nejhorší je, pokud se nečistota dostane přímo k hořákům a nástavcům. Je nezbytné ji odstranit, jakmile sporák vychladne a je to bezpečné. Na plynové hořáky samozřejmě můžete použít tekutý písek, pozor však dejte na zbytek plochy. I zde platí, že povrch můžete poškrábat, a v drobných rýhách tak vytvořit místo budoucího usazování drobných nečistot.

Pozor na nerezové plochy

Na lesklém povrchu je vidět úplně všechno, i váš otisk prstu. Nerez je také velmi náchylný na poškrábání, takže na použití hrubých houbiček a tekutých písků rozhodně zapomeňte. Mnohem vhodnější jsou jemné utěrky z mikrovlákna, které nezanechají čmouhy, ani nepoškodí lesklý povrch.

Trouby

Vyčistit vnitřek trouby může být opravdovým oříškem, to vědí i sami výrobci, a proto nové přístroje opatřují materiály z odolných smaltů, na kterých nečistoty tolik neulpívají. Pro čištění používejte speciální čisticí prostředky, které jsou na trouby přímo určeny. Často vytvoří po nanesení bohatou pěnu, ve které se nečistoty dobře uvolní, a pak už vám stačí je setřít. Na nové trouby, jejichž vnitřek bývá tvořen smaltem, nedoporučujeme používání hrubých houbiček nebo drátěnek, protože při takovém čištění dochází k rychlému narušení smaltového povrchu.

Náš tip: Abyste ještě zvýšili šanci na odstranění nečistot, vložte do předehřáté trouby misku s vodou a nechte ji krátce vřít. Nečistoty povolí a půjdou snadněji setřít. Pro zesílení účinku můžete do vody přidat citronovou šťávu.

Chladničky a mrazáky

V ledničkách se mísí různé zápachy a vlhkost v ledničce je ideálním prostředím pro tvorbu plísní a bakterií. Proto je především nutné potraviny udržovat zabalené či zavřené v dózách a oddělovat od sebe syrové a tepelně zpracované potraviny. Chladničky by se podle odborníků měly čistit jednou měsíčně, je to dostačující. Současné chladničky již mívají pro mrazicí části tzv. antifrost, tedy funkci automatického odmrazování, nepotřebujete tedy složitě z mrazáku odstraňovat nánosy ledu a čištění je mnohem snazší. U starých ledniček je dobré vložit do mrazáku hrnec s horkou vodou a zavřít dvířka, dojde tak k rychlejšímu odmrazení. Mrazák pak pečlivě očistěte stejně jako chladicí část ledničky a nechte dobře vyschnout.

Základní čisticí prostředky by měly být především antibakteriální. Pokud nechcete používat chemii, pak vytřete ledničku důkladně octovou vodou, protože ocet je skvělý pohlcovač zápachů. Proti těm si pomůžete také, pokud do chladničky umístíte mističku s rozsypanou jedlou sodou.

Myčky nádobí

O myčku nádobí je třeba důkladně pečovat a čistit ji každý měsíc. Velkou roli v tomto případě hraje kvalita vody. Tvrdá voda může zanechávat na stěnách myčky tmavé povlaky, proto je dobré používat změkčovače vody. Také pravidelně čistěte filtry, které zachytávají větší kusy špíny – jejich rozkládání často způsobuje zápach. Na čištění myček můžete koupit velmi účinné čisticí prostředky, které se vkládají přímo do těla myčky, a myčka se nechá projít jedním mycím procesem bez nádobí, které by čisticímu procesu překáželo.

Mikrovlnné trouby

Mikrovlnné trouby zpravidla nemusíte čistit tak často jako trouby klasické. Pokud používáte na potraviny při ohřívání v mikrovlnce poklop, pak může být čištění mikrovlnné trouby hračkou. Povrch jednoduše setřete navlhčeným hadříkem, případně použijte vodu se saponátem. Do vody můžete přidat několik kapek octa, který pohltí případný zápach jídla. Náš tip: Pokud dojde k většímu znečištění a zbytky jídla zaschnou, do mikrovlnné trouby na noc vložte misku s vodou a plátky citronu. Zaschlé nečistoty díky vlhkosti vody a kyselosti citronu půjdou druhý den lépe vyčistit.

Digestoře

Digestoře patří k přístrojům, na kterých v kuchyni ulpívá nejvíce mastnoty. Je tedy potřeba jejich čištění věnovat velkou pozornost. Důkladně je odmastíte kvalitním odmašťovačem, potom teprve přijdou na řadu filtry. Uhlíkový filtr je vhodné čistit alespoň každé dva měsíce, buď ručně v teplé vodě, nebo v myčce na nádobí. Teplota vody, při které je možné uhlíkový filtr mýt, by neměla přesáhnout 65 °C. Tukový filtr je třeba mýt alespoň jednou měsíčně. Nejlépe ručně s pomocí jemného mycího prostředku, případně v myčce na nižší teplotu.

Rychlovarné konvice

U rychlovarných konvic nebývá problém s čištěním vnějšího povrchu, ale naopak vnitřní části konvice, která zpravidla trpí usazováním vodního kamene. Na vzniklé usazeniny je nejlepším pomocníkem odvápňovač, který je dostupný v každé drogerii. Jeho použití je individuální dle typu konvice. Můžete jej nahradit i tím, že do vody nalijete větší množství octa a necháte několikrát povařit. Ocet konvici výborně dezinfikuje a pomůže vodní kámen odstranit. Pak konvici jen důkladně propláchněte.